Strona wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na komputerze Użytkownika. Więcej szczegółów w Polityce prywatności
Nieoficjalna strona z Przepisami kulinarnymi programu Ewa Gotuje.
Oficjalna strona www.ewawachowicz.pl
411 sprawdzonych przepisów.






Strona główna >> Dania główne >> Tradycyjne polskie dania

Czas 30 minut Porcji 20 Trudność średnie Koszt: do 25 zł Strona zoptymalizowana do drukowania przepisu kulinarnego

Składniki:

1 główka kapusty (może być włoska)
400 g ryżu
2 cebule
400 g mięsa mielonego np.łopatka
łyżka masła
2 ząbki czosnku
sól, pieprz
1 szklanka śmietany
1 szklanka żuru

Sposób wykonania:

Gołąbki z programu Ewa gotuje. Kapustę gotujemy w lekko osolonej wodzie do momentu aż liście zmiękną.
Ryż gotujemy na sypko w osolonej wodzie. Cebulę kroimy w kostkę. Cebulkę podsmażamy na maśle na złoty kolor.
Do cebuli dajemy posiekane 2 ząbki czosnku, dodajemy je pod koniec smażenia cebuli.
Ryż mieszamy z cebulką i mięsem, doprawiamy solą i pieprzem.
Z przygotowanych liści kapusty odcinamy twardą część nerwów.
Liśćmi wykładamy dno naczynia. Na liście nakładamy farsz zwijamy jak gołąbki, układamy w naczyniu. Całość zalewamy śmietaną i żurkiem.
Przykrywamy liśćmi kapusty, przykrywamy pokrywą i pieczemy 1,5 godziny w 180 stopniach.
  • Currently 5.00/5

5.0/5 (2 głosy ) Zaloguj się by zagłosować

Poleć przepis znajomemu Poleć przepis znajomemu
pycha | | kulinarne przepisy [3]




Przepisów
Od
Dodano 2012-03-15 10:03

Tytul

czy ktoś z was próbował do gołąbków taka zalewe z żurku?
muszę spróbować



Przepisów
Od
Dodano 2012-09-15 18:21

Tytul

pyszne jutro właśnie robię są rewelacyjne polecam



Przepisów
Od
Dodano 2012-10-31 12:18

Tytul

polecam u?miech


kulinarne przepisy Dodaj komentarz




Ewa wachowicz wkłada w program Ewa Gotuje wiele serca, potrawy są niezwykle apetyczne, pięknie udekorowane i podane na wspaniale nakrytym stole.
Program można obejrzeć w telewizji Polsat oraz Polsat2.

Odcinki Ewa gotuje w TV:
Premiera wiosenna do 2 marca 2013 r.

Nowe odcinki Polsat sobota o godz. 10.10
Starsze odcinki na Polsat2:
- godz. 19.30 sobota
- godz. 15.00 niedziela
- godz. 19.30 niedziela
- godz. 05.00 wtorek

Nasza witryna - nieoficjalny Fanclub programu "Ewa gotuje" przytacza najlepsze - z niezwykłych przepisów Ewy Wachowicz oraz przepisy internautów.

Komentarze


Tytul
Korzystałam z przepisu kilka razy,za kazdym zarem wychodzil:-)ja wole wersje z mniejsza iloscia cukru:-)...
| 2015-04-13 10:22 |

przepis
Nic nie wychodzi mi z tego przepisu trzeci placek i trzeci zakalec ...
| 2015-04-04 17:48 |

piramida
witam, właśnie upiekło się ciasto, i razem z kremem jest pyszne. Jak dla mnie trochę więcej cukru w cieście by nie zaszk...
| 2015-03-16 19:13 |

mądra sowa
Uwaga!!!Podstawa przy robieniu cist drożdżowych,musi być ciepło i w tedy ciasto będzie pulchne.Pozdrawiam i życzę udanyc...
| 2015-02-12 17:24 |

faworki
ten przepis jest super...
| 2015-02-12 9:32 |

Matematyka
Słuszna uwaga, poprawiona niescisłość. Tylko teraz pytanie czy równoległobok dotrze do wyobraźni tak jak romb....
| 2015-02-11 10:05 |

Faworki
Przepis fajny, tylko mała uwaga: romb ma boki o takiej samej długości. Ten "drugi" romb to równoległobok.
| 2015-02-10 17:26 |

Tytul
ciasto na pewno bardzo dobra aje ja postanowilam coś zmienic ugotowany kisiel połaczyłam z 20 dkg masła utartego na...
| 2015-01-29 3:35 |
drupal hit counter