Strona wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na komputerze Użytkownika. Więcej szczegółów w Polityce prywatności
Nieoficjalna strona z Przepisami kulinarnymi programu Ewa Gotuje.
Oficjalna strona www.ewawachowicz.pl

410 sprawdzonych przepisów.






Strona główna >> Dania główne >> Potrawy mięsne

Czas 55 minut Porcji 4 Trudność łatwe Koszt: do 50 zł Strona zoptymalizowana do drukowania przepisu kulinarnego

Składniki:

4 gęsie nóżki
200 g suszonej żurawiny
1,5 szklanki czerwonego wina
sól, pieprz
majeranek
4 ząbki czosnku

jabłka w miodzie pitnym:
4 jabłka
szklanka miodu
łyżka soku z cytryny
łyżka cukru trzcinowego
garść rodzynek
łyżeczka cynamonu

Sposób wykonania:

Nóżki nacieramy solą, pieprzem, majerankiem i czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Najlepiej zrobić to dzień wcześniej i mięso przechować w lodówce.
Po tym czasie nóżki obsmażamy na rozgrzanej patelni, bez tłuszczu gdyż wytopi się z nóżek, rumiane nóżki układamy w naczyniu żaroodpornym. Wino wlewamy na patelnie, płuczemy i zalewamy nim nóżki, dodajemy żurawinę i dusimy 1,5 godziny w 180 stopniach. Nóżki możemy też dusić w szybkowarze, wówczas czas obróbki termicznej skracamy do 45 minut.
Po upieczeniu tłuszcz zlewamy i odkładamy a sos zagęszczamy łyżką mąki.
Jabłka obieramy kroimy w ósemki, wrzucamy na patelnię i zalewamy miodem, dodajemy rodzynki, cukier, cynamon i sok z cytryny, dusimy aż będą miękkie, podajemy z nóżkami.
  • Currently 0.00/5

0.0/5 (0 głosów ) Zaloguj się by zagłosować

Poleć przepis znajomemu Poleć przepis znajomemu
pycha | | kulinarne przepisy [0]






Ewa wachowicz wkłada w program Ewa Gotuje wiele serca, potrawy są niezwykle apetyczne, pięknie udekorowane i podane na wspaniale nakrytym stole.
Program można obejrzeć w telewizji Polsat oraz Polsat2.

Odcinki Ewa gotuje w TV:
Premiera wiosenna do 2 marca 2013 r.

Nowe odcinki Polsat sobota o godz. 10.10
Starsze odcinki na Polsat2:
- godz. 19.30 sobota
- godz. 15.00 niedziela
- godz. 19.30 niedziela
- godz. 05.00 wtorek

Nasza witryna - nieoficjalny Fanclub programu "Ewa gotuje" przytacza najlepsze - z niezwykłych przepisów Ewy Wachowicz oraz przepisy internautów.

Przepisy Majki na ciasta
Komentarze


Tytul
saładka najklepiej smakuje po tygodniu jak się przegryzie ...
| 2014-10-18 22:21 |

Tytul
to nie rogale marcińskie tylko drożdżowe. Rogale marcińskie powinny być wałkowane jak ciasto francuskie. A do ciasta dod...
| 2014-10-14 14:26 |

super
Fantastyczny sernik. Wczoraj zrobilam do dzisiaj juz jest zjedzony. POLECAM...
| 2014-10-12 19:24 |

Tytul
proszę przeczytać ostatnie zdanie przepisu. ...
| 2014-10-03 13:43 |

Tytul
a co z serem?!...
| 2014-10-01 13:45 |

Tytul
Przepis ok a zdjęcie rewelacyjne, aż zachęca do zrobienia naleśników....
| 2014-09-02 11:06 |

Naleśniki
Zgraja smiesznych ludzików ktorzy wszystko krytykują a to skradziony przepis, a to nie smaczne . Czy napewno to robiliśc...
| 2014-08-28 21:43 |

Tytul
sałatka bardzo pyszna dziękuję P Ewo. Lusi...
| 2014-08-26 16:17 |
drupal hit counter