Strona wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na komputerze Użytkownika. Więcej szczegółów w Polityce prywatności
Nieoficjalna strona z Przepisami kulinarnymi programu Ewa Gotuje.
Oficjalna strona www.ewawachowicz.pl
415 sprawdzonych przepisów.






Strona główna >> Dania główne >> Potrawy mięsne

Czas 55 minut Porcji 4 Trudność łatwe Koszt: do 50 zł Strona zoptymalizowana do drukowania przepisu kulinarnego

Składniki:

4 gęsie nóżki
200 g suszonej żurawiny
1,5 szklanki czerwonego wina
sól, pieprz
majeranek
4 ząbki czosnku

jabłka w miodzie pitnym:
4 jabłka
szklanka miodu
łyżka soku z cytryny
łyżka cukru trzcinowego
garść rodzynek
łyżeczka cynamonu

Sposób wykonania:

Nóżki nacieramy solą, pieprzem, majerankiem i czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Najlepiej zrobić to dzień wcześniej i mięso przechować w lodówce.
Po tym czasie nóżki obsmażamy na rozgrzanej patelni, bez tłuszczu gdyż wytopi się z nóżek, rumiane nóżki układamy w naczyniu żaroodpornym. Wino wlewamy na patelnie, płuczemy i zalewamy nim nóżki, dodajemy żurawinę i dusimy 1,5 godziny w 180 stopniach. Nóżki możemy też dusić w szybkowarze, wówczas czas obróbki termicznej skracamy do 45 minut.
Po upieczeniu tłuszcz zlewamy i odkładamy a sos zagęszczamy łyżką mąki.
Jabłka obieramy kroimy w ósemki, wrzucamy na patelnię i zalewamy miodem, dodajemy rodzynki, cukier, cynamon i sok z cytryny, dusimy aż będą miękkie, podajemy z nóżkami.
  • Currently 0.00/5

0.0/5 (0 głosów ) Zaloguj się by zagłosować

Poleć przepis znajomemu Poleć przepis znajomemu
pycha | | kulinarne przepisy [0]








Ewa wachowicz wkłada w program Ewa Gotuje wiele serca, potrawy są niezwykle apetyczne, pięknie udekorowane i podane na wspaniale nakrytym stole.
Program można obejrzeć w telewizji Polsat oraz Polsat2.

Odcinki Ewa gotuje w TV:
Premiera wiosenna do 2 marca 2013 r.

Nowe odcinki Polsat sobota o godz. 10.10
Starsze odcinki na Polsat2:
- godz. 19.30 sobota
- godz. 15.00 niedziela
- godz. 19.30 niedziela
- godz. 05.00 wtorek

Nasza witryna - nieoficjalny Fanclub programu "Ewa gotuje" przytacza najlepsze - z niezwykłych przepisów Ewy Wachowicz oraz przepisy internautów.

Komentarze


mniam
Zrobiłam wczoraj, zamiast brzoskwiniowego dałam kiśle cytrynowe i jabłka w kostke :) Wyszło super! ...
| 2016-05-01 6:48 |

igloglo
pych mniam...
| 2016-04-22 15:41 |

Tytul
Ja oczywiście zmodyfikowałam i zamiast 4,5 szkl. mąki dodałam 2 szkl, zamiast 1,5 szkl oleju dodałam jedną niepełną szkl...
| 2016-04-15 12:09 |

Tytul
Zapomniałam dodać, że babka cud nawet przez tydzien jest leciutka i świeżutka jak puch....
| 2016-04-13 19:02 |

Tytul
Ja dodałam 6 żółtek i 2 łyżeczki proszku do pieczenia ze względu na kakao. Dodałam również dżem nektarynkowy własnej rob...
| 2016-04-13 19:01 |

Tytul
Schab pieczony najczęściej nadziewa się śliwką i nie ma w tym nic dziwnego. To suche mięso, które nabiera dzięki temu sm...
| 2016-03-31 9:20 |

Tytul
Na zdjęciu jest schab nadziewany sliwkami.W przepisie nic na ten temat nie ma....
| 2016-03-24 18:41 |

Tytul
najlepsza...
| 2016-03-23 12:12 |
drupal hit counter