Strona wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na komputerze Użytkownika. Więcej szczegółów w Polityce prywatności
Nieoficjalna strona z Przepisami kulinarnymi programu Ewa Gotuje.
Oficjalna strona www.ewawachowicz.pl

410 sprawdzonych przepisów.






Strona główna >> Dania główne >> Potrawy mięsne

Czas 55 minut Porcji 4 Trudność łatwe Koszt: do 50 zł Strona zoptymalizowana do drukowania przepisu kulinarnego

Składniki:

4 gęsie nóżki
200 g suszonej żurawiny
1,5 szklanki czerwonego wina
sól, pieprz
majeranek
4 ząbki czosnku

jabłka w miodzie pitnym:
4 jabłka
szklanka miodu
łyżka soku z cytryny
łyżka cukru trzcinowego
garść rodzynek
łyżeczka cynamonu

Sposób wykonania:

Nóżki nacieramy solą, pieprzem, majerankiem i czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Najlepiej zrobić to dzień wcześniej i mięso przechować w lodówce.
Po tym czasie nóżki obsmażamy na rozgrzanej patelni, bez tłuszczu gdyż wytopi się z nóżek, rumiane nóżki układamy w naczyniu żaroodpornym. Wino wlewamy na patelnie, płuczemy i zalewamy nim nóżki, dodajemy żurawinę i dusimy 1,5 godziny w 180 stopniach. Nóżki możemy też dusić w szybkowarze, wówczas czas obróbki termicznej skracamy do 45 minut.
Po upieczeniu tłuszcz zlewamy i odkładamy a sos zagęszczamy łyżką mąki.
Jabłka obieramy kroimy w ósemki, wrzucamy na patelnię i zalewamy miodem, dodajemy rodzynki, cukier, cynamon i sok z cytryny, dusimy aż będą miękkie, podajemy z nóżkami.
  • Currently 0.00/5

0.0/5 (0 głosów ) Zaloguj się by zagłosować

Poleć przepis znajomemu Poleć przepis znajomemu
pycha | | kulinarne przepisy [0]






Ewa wachowicz wkłada w program Ewa Gotuje wiele serca, potrawy są niezwykle apetyczne, pięknie udekorowane i podane na wspaniale nakrytym stole.
Program można obejrzeć w telewizji Polsat oraz Polsat2.

Odcinki Ewa gotuje w TV:
Premiera wiosenna do 2 marca 2013 r.

Nowe odcinki Polsat sobota o godz. 10.10
Starsze odcinki na Polsat2:
- godz. 19.30 sobota
- godz. 15.00 niedziela
- godz. 19.30 niedziela
- godz. 05.00 wtorek

Nasza witryna - nieoficjalny Fanclub programu "Ewa gotuje" przytacza najlepsze - z niezwykłych przepisów Ewy Wachowicz oraz przepisy internautów.

Przepisy Majki na ciasta
Komentarze


tytul
=...
| 2014-08-20 10:27 |

Karolina
Próbowałam wiele przepisów ale ten jest najlepszy tyle że robię wszystko x2 żeby ciasto było grubsze i rozkładam na cała...
| 2014-08-19 20:11 |

Tytul
W tamtym roku robiłam ogórki w/g przepisu pani Ewy W. z czosnkiem,zanim włożyłam do słoikówp ołowę wyjadłam.PYSZNA !!!!...
| 2014-08-18 16:11 |

do ciapa
Poczytaj o pasteryacji i dopiero wówczas wypowiadaj się....
| 2014-08-06 18:45 |

Tytul
25 minut gotwania ogorka to wyjdzie z tego pirre wg mnie ogórek powinien byc twardy a nie "ciapa"...
| 2014-08-06 8:51 |

Tytul
Pasteryzację liczy się od momentu gdy woda w garnku zacznie wrzeć. Czasem jak masz zimną wodę i zimne słoiki z zawartośc...
| 2014-08-01 8:43 |

Tytul
pasteryzowac około 25 min- ale jest to całkowity czas od kiedy włożymy słoiki z zimna sałatką do nagrzanego piekarnika c...
| 2014-07-31 17:23 |

:-)
Właśnie jestem w trakcie robienia sałatki :-)Wpadłam podejrzeć przepis, i właśnie zagotowałam zalewę, mam adzieje , że n...
| 2014-07-31 14:04 |
drupal hit counter