Strona wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na komputerze Użytkownika. Więcej szczegółów w Polityce prywatności
Nieoficjalna strona z Przepisami kulinarnymi programu Ewa Gotuje.
Oficjalna strona www.ewawachowicz.pl
452 sprawdzonych przepisów.






Strona główna >> Dania główne >> Przepisy internautów

Czas 90 minut Porcji 6 Trudność łatwe Koszt: do 100 zł Strona zoptymalizowana do drukowania przepisu kulinarnego

Składniki:

1 gęś waga około 5kg
3 kwaśne jabłka (Antonówka lub Szara Renata)
5 ząbków czosnku
sól, pieprz, majeranek

Sposób wykonania:

Gęś, o ile mrożona, rozmrażamy, najlepiej trzymając w lodówce (może to zając około 2 dni). Rozmrożoną gęś przyprawiamy solą i pieprzem, zarówno na zewnątrz jak i w środku.
Majeranek mieszamy z drobno posiekanym lub przeciśniętym przez praskę czosnkiem i smarujemy nim gęś. Tak przyprawione mięso wstawiamy na kilka godzin do lodówki. Po tym czasie jabłka obieramy i kroimy w ćwiartki. Posypujemy majerankiem i umieszczamy w środku gęsi. Gęś umieszczamy w gęsiarce, kładziemy ją tak aby grzbiet był na górze a pierś dotykała brytfanki.

Gęś pieczemy bez przykrycia przez 2 godziny w 180 stopniach C. Po tym czasie zlewamy tłuszcz (po przecedzeniu z osadów i zlaniu do słoików uzyska się około 1,2 L zdrowego tłuszczu do smażenia) i pieczemy kolejne 2 godziny ale już w 160 stopniach i pod przykryciem.
Dobrze jest tez przewrócić gęś tak, aby pierś tym razem znajdowała się u góry.
Gęś znakomicie komponuje się z kaszą gryczana i surówką z czerwonych buraków jak na załączonym zdjęciu.
  • Currently 5.00/5

5.0/5 (1 głos ) Zaloguj się by zagłosować

Poleć przepis znajomemu Poleć przepis znajomemu
~Gosc | | kulinarne przepisy [1]




Przepisów
Od
Dodano 2017-10-16 18:40

Tytul

Wyśmienicie wygląda u?miech


kulinarne przepisy Dodaj komentarz




Ewa Wachowicz wkłada w program Ewa Gotuje wiele serca, potrawy są niezwykle apetyczne, pięknie udekorowane i podane na wspaniale nakrytym stole.
Program można obejrzeć w telewizji Polsat, Polsat2, ATM ROZRYWKA.

Odcinki Ewa gotuje w TV:

Nowe odcinki Polsat sobota o godz. 10.10
Starsze odcinki na Polsat2:
- sobota godz. 13:00 ATM Rozrywka
- sobota godz. 19:30 Polsat2

- niedziela godz. 13:00 ATM Rozrywka
- niedziela godz. 19:30 Polsat2

- poniedziałek 13:20 i 13:50 ATM Rozrywka
- wt.- pt. 13:30 i 14:00 ATM Rozrywka

Nasza witryna - nieoficjalny Fanclub programu "Ewa gotuje" przytacza najlepsze - z niezwykłych przepisów Ewy Wachowicz oraz przepisy internautów.
FB20 702 osoby lubia to

Komentarze


Tytul
Pierniczki rewelacyjne będę musiała zrobić jeszcze raz bo większość już zjedzona.
Pozdrawiam mama 2 łakomczuszków...
| 2017-12-19 12:00 |

Aleksandra
Dlaczego sam się imieniem nie podpisałeś, marudo? Tak trudno przyjąć do wiadomości, że dania wege są bezmięsne?
P...
| 2017-12-16 10:44 |

Aleksandra
Zamów catering zamiast marudzić, będzie szybciej i prościej. Widać chłopiec z gimnazjum nigdy nie uczestniczył w przygot...
| 2017-12-16 10:40 |

Tytul
Nie :ryba po grecku, tylko kotlety sojowe po grecku. Nazywajmy rzeczy po imieniu. Polędwica z łososia przy tym wysiada. ...
| 2017-12-15 19:59 |

Tytul
Bigos można zrobić dużo wcześniej i zamrozić, natomiast warzywa do ryby po grecku? Wyjmie się "rozciapciane", a przygoto...
| 2017-12-15 19:55 |

Tytul
Wyśmienicie wygląda :)...
| 2017-10-16 18:40 |

Tytul
Tak można użyć cukinii do sałatki na zimę....
| 2017-07-26 7:50 |

Tytul
Czy zamiast ogórków można uzyc cukinii?...
| 2017-07-25 11:48 |
statystyki hit counter