Strona wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na komputerze Użytkownika. Więcej szczegółów w Polityce prywatności
Nieoficjalna strona z Przepisami kulinarnymi programu Ewa Gotuje.
Oficjalna strona www.ewawachowicz.pl

409 sprawdzonych przepisów.






Strona główna >> Ciasta >> Przepisy na Ciasteczka

Czas 75 minut Porcji 6 Trudność łatwe Koszt: do 25 zł Strona zoptymalizowana do drukowania przepisu kulinarnego

Składniki:

40 dag mąki pszennej
4 całe jajka i 8 samych żółtek
4 łyżki cukru
2 łyżki masła
4 łyżki spirytusu
łyżka mleka

1 kg smalcu lub olej (najlepiej słonecznikowy gdyż ma neutralny smak

Sposób wykonania:

Pyszne i kruche - chrusty lub faworki (jak kto woli u?miech) z przepisu Ewy Wachowicz.
Mąkę wysypujemy na stolnicę (lub jeśli nie mamy wprawy do miski) i dodajemy jajka, żółtka, cukier, roztopione masło, spirytus i łyżkę mleka, zagniatamy gładkie ciasto. Gdyby się okazało, że jest ono zbyt kleiste dosypujemy nieco mąki. Właściwie mąkę musi my mieć cały czas pod ręką, gdyż przyda się do wałkowania ciasta.
Ciasto na faworki możemy też ubijać za pomocą wałka do ciasta, w ten sposób wbijemy do niego odpowiednią ilość powietrza, co sprawi, ze faworki będą idealnie kruche.
Gdy mamy już jednolite ciasto odkładamy je na 30 minut aby odpoczęło, przykrywamy ściereczką.
Stolnicę wysypujemy mąką, ciasto dzielimy na 2-3 części, wałkujemy każdą część cieniutko a następnie dzielimy na romby o długości około 10 cm długości i 2-3 cm szerokości. Na środku każdego romba robimy dziurkę o dł. ok 0,5 cm, przeciągamy jeden koniec, otrzymując faworka u?miech
W głębokim garnku rozgrzewamy tłuszcz, faworki smażymy na rumiano, z obu stron. Po wyjęciu osączamy na ręczniku papierowym, posypujemy cukrem pudrem.
  • Currently 5.00/5

5.0/5 (1 głos ) Zaloguj się by zagłosować

Poleć przepis znajomemu Poleć przepis znajomemu
pycha | | kulinarne przepisy [0]






Ewa wachowicz wkłada w program Ewa Gotuje wiele serca, potrawy są niezwykle apetyczne, pięknie udekorowane i podane na wspaniale nakrytym stole.
Program można obejrzeć w telewizji Polsat oraz Polsat2.

Odcinki Ewa gotuje w TV:
Premiera wiosenna do 2 marca 2013 r.

Nowe odcinki Polsat sobota o godz. 10.10
Starsze odcinki na Polsat2:
- godz. 19.30 sobota
- godz. 15.00 niedziela
- godz. 19.30 niedziela
- godz. 05.00 wtorek

Nasza witryna - nieoficjalny Fanclub programu "Ewa gotuje" przytacza najlepsze - z niezwykłych przepisów Ewy Wachowicz oraz przepisy internautów.

Przepisy Majki na ciasta
Komentarze


Tytul
Pasteryzację liczy się od momentu gdy woda w garnku zacznie wrzeć. Czasem jak masz zimną wodę i zimne słoiki z zawartośc...
| 2014-08-01 8:43 |

Tytul
pasteryzowac około 25 min- ale jest to całkowity czas od kiedy włożymy słoiki z zimna sałatką do nagrzanego piekarnika c...
| 2014-07-31 17:23 |

:-)
Właśnie jestem w trakcie robienia sałatki :-)Wpadłam podejrzeć przepis, i właśnie zagotowałam zalewę, mam adzieje , że n...
| 2014-07-31 14:04 |

Tytul
wszystko ok ale jak dla mnie za duzo cukru, ja dalam mniej i wyszly rewelacyjne...
| 2014-07-27 12:38 |

Tytul
ta sałatka nie jest bardzo pikantna ,jej smak jest nie do opisania ...
| 2014-07-26 8:03 |

Tytul
pyszna salatka naprawde polecam...
| 2014-07-24 12:15 |

ortografia
Obtaczamy, a nie: optaczamy; puściły, a nie: póściły; można chętnie i dobrze gotować i nie robić błędów ortograficznych....
| 2014-07-21 13:33 |

Tytul
Parę dni temu robiłam naleśniki z przepisu p. Ewy w smaku pierwsza klasa, niestety miałam problem z usmażeniem i nie wie...
| 2014-07-15 13:04 |
drupal hit counter