Strona wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na komputerze Użytkownika. Więcej szczegółów w Polityce prywatności
Nieoficjalna strona z Przepisami kulinarnymi programu Ewa Gotuje. 407 sprawdzonych przepisów. Wypróbuj sprawdzone receptury Ewy Wachowicz.





Strona główna >> Ciasta >> Przepisy na ciasta

Czas 35 minut Porcji 10 Trudność łatwe Koszt: do 10 zł Strona zoptymalizowana do drukowania przepisu kulinarnego

Składniki:

100 g drożdży
4 szklanki mąki
szklanka cukru
1 cukier waniliowy
szklanka oleju
4 jajka
3/ 4 szklanki mleka
szczypta soli

kruszonka:
pół kostki masła
szklanka mąki
pół szklanki cukru

owoce np. śliwki

Sposób wykonania:

Do miski wkruszamy drożdże, na drożdże sypiemy cukier i cukier waniliowy, następnie kolejno: jajka, olej, mleko, mąkę i sól. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 3 godziny.
Kruszonka: masło siekamy z mąka i cukrem. Kruszonkę przechowujemy w lodówce.
Składniki w misce mieszamy na gładkie ciasto i przenosimy do blaszki wysmarowanej masłem, na to układamy owoce i posypujemy kruszonką, pieczemy około godziny w 200 stopniach C.
  • Currently 5.00/5

5.0/5 (2 głosy ) Zaloguj się by zagłosować

Poleć przepis znajomemu Poleć przepis znajomemu
~Gosc | | kulinarne przepisy [60]




Przepisów
Od
Dodano 2011-10-22 10:56

Tytul

wspaniałe ciasto zawsze się udaje kruszonka na cieście jest rewelacyjna polecam !!~!!!!!
Ela



Przepisów
Od
Dodano 2011-10-22 18:14

nie za duzo 200 stopni

wlasnie pieke, minelo 20 minut, ciasto wyroslo i przyrumienilo sie, po 50 minutach jest praktycznie spalone i opadlo, wg mnie 200 stopni to za duzo.

EDIT. Połączenie pozostałych komentarzy:

piekłam 30 min w temp 160 st z termoobiegiem i wystarczy smaczne ale do prawdziwej drożdżówki trochę brakuje



Przepisów
Od
Dodano 2011-10-30 18:03

Tytul

Ciasto rewelacyjne,wychodzi za każdym razem,mniej pracochłonne niż tradycyjne.Polecam !!!



Przepisów
Od
Dodano 2011-11-03 19:31

Tytul

Piekłam, ciasto smaczne, długo
utrzymuje wilgotność/od poniedziałku
do piątku/,przypuszczam, że
wystarczyłoby go piec około 40 minut
w 180C z termoobiegiem.Pozdrawiam!!!



Przepisów
Od
Dodano 2011-11-08 14:09

Tytul

Przepis jest swietny, ja mam co prawda troche inne proporcje, ale też kładę w innej kolejnosci: drożdże, cukier, cukier waniliowy, gorące mleko, olej, jejka całe, mąka, rośnie w 15 minut nie trzeba 3 godzin. Wystarczy że drożdże wyjdą ponad mąkę, mieszamy i gotowe.Możemy dadać różne owoce. Smacznego



Przepisów
Od
Dodano 2011-11-13 12:06

sypana drożdżówka

ciasto b. słodkie i temp.200 stopni za dużo -spaliła się .Nie będę już nigdy piekła tego ciasta.



Przepisów
Od
Dodano 2011-11-26 16:35

Tytul

ciasto pyszne, zawsze wychodzi. A co do stopni to wystarczy pomyśleć nie trzeba się trzymać sciśle przepisy, każdy sam najlepiej zna swój piekarnik



Przepisów
Od
Dodano 2012-02-04 21:38

drożdżówka z kruszonką

piekłam, b. dobre, długo świeże, a temp. może i wysoka ale można zmniejszyć i krócej piec (sprawdzać). Ja piekłam w 180 st.bez termoobiegu.



Przepisów
Od
Dodano 2012-02-25 13:56

bnm

czyli sypiemy skaldniki i nie mieszamy tylko czekamy az samo wyrośnie ? nie rozumiem ...

pycha - moderator
pycha
Przepisów 43
Od 2011-01-24 18:49
Dodano 2012-02-25 14:36

drożdżówka

sypiemy składniki jeden na drugi i odstawiamy. Mieszamy dopiero przed włożeniem do blaszki.



Przepisów
Od
Dodano 2012-02-26 15:50

Drożdżówka

Rewelacyjne! Wczoraj oglądałem program na Polsacie i pani Ewa narobiła mi smaku... Dziś pierwszy raz w życiu upiekłem ciasto drożdżowe i wyszło super, mimo, że na śliwkach mrożonych.



Przepisów
Od
Dodano 2012-02-26 20:54

drożdżówka

dzisiaj upiekłam, ale chcę powiedzieć ,że każdy drożdżowiec musi swoje odczekać.Dobrze wyrobione ciasto łopatką do ciasta ,przełożyć na blachę i musi trochę podrosnąć następnie kładziemy owoce i kruszonkę.wkłądamy ciasto do piekarnika nagrzanego do 170'C na ok. 30-40min. zależy od piekarnika.



Przepisów
Od
Dodano 2012-02-27 17:02

PYSZNE !!!!!

DZIŚ PIEKŁAM CIACHO REWELACJA!!! POLECAM



Przepisów
Od
Dodano 2012-02-27 21:55

:)

drożdzówka pycha ale 200 stopni i 60 min to zdecydowanie za dlugo!!



Przepisów
Od
Dodano 2012-02-29 8:11

Tytul

ja piekłam 55 minut w 200 stopni na grzaniu górnym i dolnym i było OK. Ogólnie drożdżówka pycha w sam raz dla leniuchów. POLECAM



Przepisów
Od
Dodano 2012-03-01 14:44

Cudowna drożdżówka super ł

Drożdżówka jest pyszna. Upiekłam i zaniosłam do pracy do spróbowania, wszyscy chcieli przepis wiec wydrukowałam ze strony internetowej i koleżanki będą piekły. Pani Ewo bardzo dziękuję, to wielka przyjemność patrzeć na ekranie jak Pani gotuje, przepisy które Pani poleca są bardzo dobre.



Przepisów
Od
Dodano 2012-03-03 16:30

Tytul

Drodżówka zajefajna



Przepisów
Od
Dodano 2012-03-03 17:28

debiut

właśnie wsadziłam do pieca i troche scykałam patrząc na te komentarze....
to w ile w końcach stopnich ja mam to piec?????
noo....cos tam chyba wyjdzie,nie....???


Dodano 2012-03-04 13:51
pyszotka
Upiekłam i tak jak mnie ciasta raczej nie wychodz to to wyszło rewelacyjnie!!!!
łatwizna !!!!

A jajka rozbełtane maja być!!!



Przepisów
Od
Dodano 2012-03-04 17:44

Tytul

moje drozdzowki przypalaja sie spody pieklam cztery niewiem co robic



Przepisów
Od
Dodano 2012-03-04 20:06

drożdżówka

jeśli ciasto się przypieka to trzeba po prostu skrócić czas pieczenia



Przepisów
Od
Dodano 2012-03-04 22:02

Tytuł

Ja przypalałam ciasta gdy stawiałam foremkę na dużej blasze zamiast na kratce. Jeśli stawiasz blaszkę na kratce i przypalasz to powodem jest zbyt wysoka temperatura u?miech



Przepisów
Od
Dodano 2012-03-06 8:02

moje ciasto drozdzowe-juru

Ja od dawna pieke i jest fantasty czne. Przesiewam 1 kg. maki. Robie zaczyn z 10 dkg drozdzy w pol litrze mleka.Roztapiam 200-250 dobrego masla. Czekam az przestygnie..aparzam 3 dodre garstki rodzynek.Do miski.wbijam 8 zoltek i ucieram z poltorej szklanki cukru. Jak zaczyn.urosnie wlewam go do maki. Dodaje utarte jajka.Wszystko wyrabiam. 1godz 180st



Przepisów
Od
Dodano 2012-03-06 10:18

Drożdżowe

W końcu drożdżowe ciasto udało mi się było bardzo smaczne.Teraz będę piekła do znudzenia.Pychota.



Przepisów
Od
Dodano 2012-03-07 9:28

habi

Bardzo świetny przepis dla amatorów, mała modernizacja przepisu to 180 stopni i ok 45 do 50 min. pod koniec mieszania składników dodać 100 g rodzynek i oczywiście startą skórkę pomarańcza dla lepszego aromatu smacznego życzę



Przepisów
Od
Dodano 2012-03-07 14:58

Niestety

Powinno być napisane, że blacha ma byc mega duża bo użyłam nie małej to całe ciasto mi wypłynęło przy rośnięciu ;/



Przepisów
Od
Dodano 2012-03-14 13:08

ciasto drożdżowe sypane

po raz pierwszy upiekłam ciasto
drożdżowe i udało się.
jestem bardzo zadowolona

dziękuję za ten przepis



Przepisów
Od
Dodano 2012-03-18 19:25

Tytul

ciasto fajne,zawsze sie udaje,ale ja wole robic ciasta z trzecim stopniem trudnosci,zwykle mi sie udaja i to mi sprawia satysfakcje.Sypana drozdzowke tez pieke.Przepis fajny i zawsze sie udaje.



Przepisów
Od
Dodano 2012-03-18 19:43

Tytul

Za słodkie i za długo się piecze. Zrobiłam po swojemu i piekłam w elektrycznym piekarniku i wyszło genialne.



Przepisów
Od
Dodano 2012-03-19 12:37

Tytul

Mleko ciepłe, czy zimne?



Przepisów
Od
Dodano 2012-03-19 13:03

Tytul

mleko najlepiej ciepłe



Przepisów
Od
Dodano 2012-03-19 13:14

ciekawa

czy dodając mrożone owoce trzeba je najpierw wcześniej rozmrozić? czy układać zamrożone?



Przepisów
Od
Dodano 2012-03-19 13:38

drożdżówka

robię to ciasto z jagodami i nigdy wczesniej ich nie rozmrażam! Tylko by się rozciapkały i puściły sok, w piekarniku sie na pewno rozmrożą ?art



Przepisów
Od
Dodano 2012-03-19 16:43

DROŻDŻOWE "DELICJE&qu

Właśnie wyjęłam ciasto z piekarnika i.... zajadam już trzeci kawałek - jest wyśmienite, puszyste i pachnące. Robiłam z mrożonymi jagodami i piekłam z termoobiegiem 55 minut w 180 stopniach. Polecam ten przepis. Wyrazy szacunku i podziękowania dla Pani Ewy. Pozdrawiam u?miech



Przepisów
Od
Dodano 2012-03-20 14:28

Tytul

Mi ciasto opadło smutny



Przepisów
Od
Dodano 2012-03-20 20:44

Tytul

moja mama mawiala:czego sie nie zepsuje,tego sie nie nauczy.Praktyka czyni mistrza.Wyczuj swoj piekarnik,sproboj zmniejszyc temperature,lub jak pali spod ciasta to piecz na dwoch blaszkach[wkladajac jedna w druga]moze wtedy sie nie przypali.,Zycze cierpliwosci i powop



Przepisów
Od
Dodano 2012-03-21 13:06

Tytul

wlasnie zaczynam je piec komentarz pozniej

wyglada bardzo ladnie ,jak smakuje przekonamy sie po ostygnieciu



Przepisów
Od
Dodano 2012-03-21 15:37

OLGA

REWELACJA.PYCHA.



Przepisów
Od
Dodano 2012-03-24 16:28

Tytul

30min w 200stopni bez termoobigu, cukru daje 0,5szkl, a oleju 3/4szkl,do prawdziwej fakt jej brakuje, ale coś za cenę łatwości,ja ją robię bo osobiście nie lubię robić ciast drożdżowych, to jest wyjątek.



Przepisów
Od
Dodano 2012-03-26 15:30

Tytul

bardzo smaczna, coś dla leniuchów, wg mnie za duzo oleju no i z tą temp. coś nie tak, dobrze że czytalam komentarze bo bym spaliła ciasto, piekłam krócej, ok 45min i zmniejszylam temp do 180.
polecam



Przepisów
Od
Dodano 2012-04-01 7:41

REWELACJA !!!!!!

FAKTYCZNIE CIASTO DLA LENIWYCH.jA ZAWSZE CIASTO DROŻDŻOWE SPIE.....m ,WIEC SIE ZA NIE JUŻ NIGDY NIE BRAŁAM. A TU MYŚLE ,CO MI SZKODZI.I MIŁE ZASKOCZENIE !!!! CIASTO REWELACYJNE !!!!! PYCHA !!!! WIELKA BLASZKA ZNIKNĘŁA W MGNIENIU OKA !!!! W KOŃCU DOCENIONO MÓJ KUNSZT KUCHARSKI !!!! DZIĘKUJĘ PANI EWO !!!!



Przepisów
Od
Dodano 2012-04-01 11:27

Pychotka

ZrobiŁam wczoraj ( dodałam ananasa z puszki ) pięknie wyrosła drożdżówka .

A piekłam w 170 stopniach ( termoobieg) 45 minut u?miech

Polecam to ciasto u?miech



Przepisów
Od
Dodano 2012-05-03 18:53

Drożdżówka sypana.

Przepis łatwy. Jeśli chodzi o pieczenie uważam, że 200 stopni to stanowcz za dużo. Ciasto mocno mi wyrosło, przpalił się wierzch. Trzymałam 50 min, bo po godzinie byłby węgiel. Mimo to środkiem opadło i miałam zakalec. Powodem uważam nagła temperatura. 180 stopni byloby ok. Będę próbować ponownie.



Przepisów
Od
Dodano 2012-05-08 21:29

Margaret

Robilam ta drozdzowke wedlug przepisu i pieklam w 175'C ok 50min, niby wyszla ale gdzies sie kruszyla za mocno i miala w niektorych miejscach zakalec. Mysle ze to przez make bo zle ja zmielil mlynarz. Ale tak to byla dobra tylko dalam mniej cukru bo moj tesc jest chory na Cukrzyce.



Przepisów
Od
Dodano 2012-05-18 21:59

Tytul

Ja własnie pieke u?miech ciekawe czy mi wyjdzie bo rowniez jak co niektórzy poraz pierwszy robie ciasto drozdzowe :P



Przepisów
Od
Dodano 2012-05-25 19:41

rewelacja

Doskonala temperatura dla tego ciasta to 150 st termoobieg i piec 45 min wychodzi super mieciutkie i delikatne.. przepis na większa blaszkę...



Przepisów
Od
Dodano 2012-06-03 17:21

Joanna

A mi zakalec wyszedł. Tak jakby kruszonka "za ciężka" ... W smaku super tylko co zrobić żeby nie opadała ??????



Przepisów
Od
Dodano 2012-06-15 19:55

Tytul

jest super ale mi tez chyba od kruszonki opada w niektorych miejscach



Przepisów
Od
Dodano 2012-07-01 9:23

Tytul

Nareszcie po latach prób upieczenia dobrego ciasta udało się, przepis jest genialny, jedynie trzeba piec w niższej temp. niż podana.



Przepisów
Od
Dodano 2012-07-09 0:19

Smaczne ciasto

Jeżeli chodzi o pieczenie, to w zupełności wystarczy 180 stopni i ok. 45 min. W przeciwnym razie się spali... Mattias



Przepisów
Od
Dodano 2012-07-12 16:58

drozdzowka sypana

super przepis.wlasnie robie ciasto w tej chwili.oprocz cukru wanilliowego mozna dodac plynnej wanilli.



Przepisów
Od
Dodano 2012-07-13 14:09

Tytul

też piekłam już 4 razy. Z jagodami. Trochę inna niż tradycyjnie wyrabiana drożdzówka ale jakże prosta i nie pracochłonna.Coś za coś. Inna ale też dobra



Przepisów
Od
Dodano 2012-11-17 11:35

Blacha do ciasta

Mam pytanie jakie wymiary muszą być do ciasta żeby się nie wylało ?
Proszę o szybką odpowiedź.

pycha - moderator
pycha
Przepisów 43
Od 2011-01-24 18:49
Dodano 2012-11-17 14:56

drożdżówka

wymiary blachy prostokątnej to około 25x35 cm (może być też mniejsza 20x30 cm)



Przepisów
Od
Dodano 2012-12-11 17:11

Tytul

pieklam wielokrotnie w tem 180 st przez 50 min szybkie i latwe wykonanie



Przepisów
Od
Dodano 2013-02-27 18:19

ewa

właśnie je robię czytam te wasze komentarze i niektóre inforacje są przydatne stwierdzę później jakie wyjdzieu?miech



Przepisów
Od
Dodano 2013-05-31 21:33

drożdżówka

W smaku super,ale za długo piekłam - 40min w 170 stopniach, po 30 min mogłam wyłączyć i byłaby idealna



Przepisów
Od
Dodano 2013-06-15 22:00

Tytul

bardzo bardzo bardzo dobre ciasto !!!!!!!!!



Przepisów
Od
Dodano 2013-08-22 14:12

Tytul

biorę się do roboty



Przepisów
Od
Dodano 2014-01-12 12:13

drożdżówka ra mikseremobio

B. fajny przepis ale poco czekać, ja robie rozczyn z drożdży, łyżki cukru, łyżki mąki i 3 łyżkami ciepłego mleka, gdy rozczyn urośnie jajka ubijam z cukrami, dodaje rozpusczona margaryne i na zmiane dodaje make, rozczyn ok. 0,5l mleka, na koniec 3 łyżki oliwy i wszystko miksuje do blaszki przekładam, na wierzch kruszonke i do piekarnika na ok. 50 min w ok 170 st. sprawdzam patyczkiem polecam



Przepisów
Od
Dodano 2014-04-05 21:41

Pieke i pieke

to niesamowita ciasto zawsze wychodzi i schodzi tak szybko , ze znowu musze piec ?art) najlepsze ciasto włoskich babek drozdżowych może sie schować mniami, DZIEKUJE


kulinarne przepisy Dodaj komentarz




Ewa wachowicz wkłada w program Ewa Gotuje wiele serca, potrawy są niezwykle apetyczne, pięknie udekorowane i podane na wspaniale nakrytym stole.
Program można obejrzeć w telewizji Polsat oraz Polsat2.

Odcinki Ewa gotuje w TV:
Premiera wiosenna do 2 marca 2013 r.

Nowe odcinki Polsat sobota o godz. 10.10
Starsze odcinki na Polsat2:
- godz. 19.30 sobota
- godz. 15.00 niedziela
- godz. 19.30 niedziela
- godz. 05.00 wtorek

Nasza witryna - nieoficjalny Fanclub programu "Ewa gotuje" przytacza najlepsze - z niezwykłych przepisów Ewy Wachowicz oraz przepisy internautów.

Przepisy Majki na ciasta
Komentarze


Pani ewa wachowicz
Droga pani ewo mam dla pani przepis na koperty z ciaskami...
| 2014-04-20 20:56 |

Tytul
Ja gotuje tradycyjna krzonówke sułkowicką, nauczyła mnie teściowa. Gotuje ja na niesie wędzonym, kościach wędzonych i se...
| 2014-04-19 15:05 |

Rewelacja!!
Jest już w piekarniku!! Robię go już drugi raz. Za pierwszym razem wyszedl super, nie doczekał dnia następnego-rodzinka ...
| 2014-04-18 22:50 |

tytul
=...
| 2014-04-14 13:47 |

tytul
=...
| 2014-04-10 14:40 |

Tytul
Przepyszne jak mojej mamy
...
| 2014-04-09 12:48 |

Pieke i pieke
to niesamowita ciasto zawsze wychodzi i schodzi tak szybko , ze znowu musze piec ;)) najlepsze ciasto włoskich babek dro...
| 2014-04-05 21:41 |

Tytul
Właśnie robię tą pizzę. Napewno znowu będzie poszła bo już ras ją robiłam i była super.
Pozdrawiam serdecznie...
| 2014-04-05 16:40 |
drupal hit counter