Strona wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na komputerze Użytkownika. Więcej szczegółów w Polityce prywatności
Nieoficjalna strona z Przepisami kulinarnymi programu Ewa Gotuje.
Oficjalna strona www.ewawachowicz.pl
445 sprawdzonych przepisów.


przepisy na domowe wypieki
Ciasta
    przepisy na domowe sałatki
sałatki
 




Strona główna >> Dania główne >> Przepisy internautów

Czas 25 minut Porcji 20 Trudność łatwe Koszt: do 10 zł Strona zoptymalizowana do drukowania przepisu kulinarnego

Składniki:

200 gramów wędzonej makreli /podana waga dotyczy ryby bez ości i skóry/
100 gramów ryżu /po ugotowaniu powinno ważyć około 200 gramów/
5 pieczarek
1 średnia cebula
1 średnia marchewka
2 ząbki czosnku
3 łyżki oliwy lub oleju kukurydzianego
100 gramów koncentratu pomidorowego
3 ziarna ziela angielskiego
1 liść laurowy
1 łyżeczka słodkiej papryki
1 łyżeczka ostrej papryki
szczypta cukru, sól i pieprz świeżo zmielony

Sposób wykonania:

Zdrowszy od puszkowego, domowy paprykarz szczeciński. Obecnie kupny paprykarz niczym nie przypomina tego sprzed lat, dlatego warto zrobić swój domowy paprykarz. Przepis jest bardzo prosty, w parę chwil zrobimy przysmak z dzieciństwa.

Gotujemy ryż zgodnie z instrukcją na opakowaniu i studzimy.
Kroimy drobno cebulę i czosnek. Wrzucamy na rozgrzany olej w rondelku lub patelni. Zcieramy na dużych oczkach marchewkę oraz pieczarki i wsypujemy do zeszklonej cebulki. Dorzucamy ziarna ziela angielskiego i liść laurowy. Wszystko dusimy pod przykryciem, aż warzywa zrobią się miękkie. Wyrzucamy listek laurowy i ziele angielskie. Wsypujemy słodką i ostrą paprykę, pieprz, sól i szczyptę cukru. Dodajemy koncentrat pomidorowy. Wszystko mieszając smażymy jeszcze przez 5 minut i odstawiamy z ognia.

Oczyszczamy wędzoną makrelę ze skóry i ości i wraz z ugotowanym ryżem smażymy na patelni mieszając. Gdy makrela rozdrobni się, zdejmujemy z ognia. Dodajemy smażone przedtem warzywa wszystko mieszamy ze sobą i odstawiamy do ostudzenia.
Zamiast ryżu można użyć kaszy pęczak. Na koniec doprawiamy jeszcze przyprawami indywidualnie do smaku. Ostudzony paprykarz wkładamy do słoika i przechowujemy w lodówce.
  • Currently 0.00/5

0.0/5 (0 głosów ) Zaloguj się by zagłosować

Poleć przepis znajomemu Poleć przepis znajomemu
~Gosc | | kulinarne przepisy [0]






Ewa wachowicz wkłada w program Ewa Gotuje wiele serca, potrawy są niezwykle apetyczne, pięknie udekorowane i podane na wspaniale nakrytym stole.
Program można obejrzeć w telewizji Polsat, Polsat2, ATM ROZRYWKA.

Odcinki Ewa gotuje w TV:

Nowe odcinki Polsat sobota o godz. 10.10
Starsze odcinki na Polsat2:
- sobota godz. 13:00 ATM Rozrywka
- sobota godz. 19:30 Polsat2

- niedziela godz. 13:00 ATM Rozrywka
- niedziela godz. 19:30 Polsat2

- poniedziałek 13:20 i 13:50 ATM Rozrywka
- wt.- pt. 13:30 i 14:00 ATM Rozrywka

Nasza witryna - nieoficjalny Fanclub programu "Ewa gotuje" przytacza najlepsze - z niezwykłych przepisów Ewy Wachowicz oraz przepisy internautów.

Komentarze


Keks
Może masz rację z tym obsypaniem bakalii mąką. U mnie tak jak na zdjęciu bakalie opadają na dno ciasta. Następnym razem ...
| 2017-04-02 19:43 |

cwibak
Zanim dodamy bakalie do ciasta, oprószmy je mąką, wówczas nie opadną na spód podczas pieczenia...
| 2017-04-01 17:36 |

Murzynek a nie ambasador
To jest typowy murzynek drogie panie. ...
| 2017-04-01 17:17 |

olej
Najlepszy jest olej kokosowy, bo nie utlenia się w wysokiej temp. i przez to nie jest szkodliwy...
| 2017-04-01 17:16 |

Ambasador a nie murzynek
To,że ciasto jest kakaowe, nie oznacza że jest murzynkiem. W tradycyjnym przedwojennym przepisie dodaje się mniej mleka...
| 2017-03-16 8:45 |

Tytul
Przepis jest czytelny i nie wiem skąd takie pytania....
| 2017-02-18 14:19 |

rewelacja
sałatka jest pyszna...
| 2017-02-15 21:22 |

Emi:-)
Rogaliki pyszne, udały się tylko troszkę zmieniłam przepis, ponieważ robiłam z jabłkiem (renetą).
Do ciasta dodał...
| 2017-02-11 19:48 |
drupal hit counter