Nieoficjalna strona z Przepisami kulinarnymi programu Ewa Gotuje.
Oficjalna strona ewawachowicz.pl
455 sprawdzonych przepisów.





Strona główna >> Dania główne >> Przepisy internautów

Czas 25 minut Porcji 20 Trudność łatwe Koszt: do 10 zł Strona zoptymalizowana do drukowania przepisu kulinarnego

Składniki:

200 gramów wędzonej makreli /podana waga dotyczy ryby bez ości i skóry/
100 gramów ryżu /po ugotowaniu powinno ważyć około 200 gramów/
5 pieczarek
1 średnia cebula
1 średnia marchewka
2 ząbki czosnku
3 łyżki oliwy lub oleju kukurydzianego
100 gramów koncentratu pomidorowego
3 ziarna ziela angielskiego
1 liść laurowy
1 łyżeczka słodkiej papryki
1 łyżeczka ostrej papryki
szczypta cukru, sól i pieprz świeżo zmielony

Sposób wykonania:

Zdrowszy od puszkowego, domowy paprykarz szczeciński. Obecnie kupny paprykarz niczym nie przypomina tego sprzed lat, dlatego warto zrobić swój domowy paprykarz. Przepis jest bardzo prosty, w parę chwil zrobimy przysmak z dzieciństwa.

Gotujemy ryż zgodnie z instrukcją na opakowaniu i studzimy.
Kroimy drobno cebulę i czosnek. Wrzucamy na rozgrzany olej w rondelku lub patelni. Zcieramy na dużych oczkach marchewkę oraz pieczarki i wsypujemy do zeszklonej cebulki. Dorzucamy ziarna ziela angielskiego i liść laurowy. Wszystko dusimy pod przykryciem, aż warzywa zrobią się miękkie. Wyrzucamy listek laurowy i ziele angielskie. Wsypujemy słodką i ostrą paprykę, pieprz, sól i szczyptę cukru. Dodajemy koncentrat pomidorowy. Wszystko mieszając smażymy jeszcze przez 5 minut i odstawiamy z ognia.

Oczyszczamy wędzoną makrelę ze skóry i ości i wraz z ugotowanym ryżem smażymy na patelni mieszając. Gdy makrela rozdrobni się, zdejmujemy z ognia. Dodajemy smażone przedtem warzywa wszystko mieszamy ze sobą i odstawiamy do ostudzenia.
Zamiast ryżu można użyć kaszy pęczak. Na koniec doprawiamy jeszcze przyprawami indywidualnie do smaku. Ostudzony paprykarz wkładamy do słoika i przechowujemy w lodówce.
  • Currently 0.00/5

0.0/5 (0 głosów ) Zaloguj się by zagłosować

Poleć przepis znajomemu Poleć przepis znajomemu
~Gosc | | kulinarne przepisy [0]

Ewa Wachowicz wkłada w program Ewa Gotuje wiele serca, potrawy są niezwykle apetyczne, pięknie udekorowane i podane na wspaniale nakrytym stole.
Program można obejrzeć w telewizji Polsat, Polsat2, ATM ROZRYWKA.

Odcinki Ewa gotuje w TV:

Nowe odcinki Polsat sobota o godz. 10.10
Starsze odcinki na Polsat2:
- sobota godz. 13:00 ATM Rozrywka
- sobota godz. 19:30 Polsat2

- niedziela godz. 13:00 ATM Rozrywka
- niedziela godz. 19:30 Polsat2

- poniedziałek 13:20 i 13:50 ATM Rozrywka
- wt.- pt. 13:30 i 14:00 ATM Rozrywka

Nasza witryna - nieoficjalny Fanclub programu "Ewa gotuje" przytacza najlepsze - z niezwykłych przepisów Ewy Wachowicz oraz przepisy internautów.
FB20 790 osoby lubia to

Komentarze


Tytul
Babcia piekła to ciasto na wszystkie imprezy rodzinne. Przepis zaginął na wiele lat. Wreszcie go pdnalazłam. Ciasto smak...
| 2024-03-24 16:51 |

Tytul
Witam faktycznie chyba pomyłka w druku tej maki jest zbyt dużo żeby wyrobić
...
| 2024-03-23 10:28 |

Ola
Pyszna sałatka. Robię ją dwa razy w tygodniu. Żeby być fit używam lekkiego majonezu winiary
Pozdrawiam
Ola...
| 2023-12-30 21:24 |

Tytul
Tresc komentarza...
| 2023-07-18 19:22 |

Tytul
Ciasto idealne żeby spalić mikser 😏 zobaczę jak się upiecze......
| 2023-07-02 11:54 |

Tytul
cialis from usa pharmacy Definitive diagnosis depends on demonstrating the characteristic histopathology and culture fro...
| 2023-06-13 6:49 |

Tytul
Ciasto pycha,wilgotne,zawsze wychodzi.
...
| 2023-03-24 10:38 |

😋
Napiszę tylko tyle: pycha :)
...
| 2023-02-16 21:49 |