Strona wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na komputerze Użytkownika. Więcej szczegółów w Polityce prywatności
Nieoficjalna strona z Przepisami kulinarnymi programu Ewa Gotuje.
Oficjalna strona www.ewawachowicz.pl
449 sprawdzonych przepisów.






Strona główna >> Dania główne >> Przepisy internautów

Czas 25 minut Porcji 20 Trudność łatwe Koszt: do 10 zł Strona zoptymalizowana do drukowania przepisu kulinarnego

Składniki:

200 gramów wędzonej makreli /podana waga dotyczy ryby bez ości i skóry/
100 gramów ryżu /po ugotowaniu powinno ważyć około 200 gramów/
5 pieczarek
1 średnia cebula
1 średnia marchewka
2 ząbki czosnku
3 łyżki oliwy lub oleju kukurydzianego
100 gramów koncentratu pomidorowego
3 ziarna ziela angielskiego
1 liść laurowy
1 łyżeczka słodkiej papryki
1 łyżeczka ostrej papryki
szczypta cukru, sól i pieprz świeżo zmielony

Sposób wykonania:

Zdrowszy od puszkowego, domowy paprykarz szczeciński. Obecnie kupny paprykarz niczym nie przypomina tego sprzed lat, dlatego warto zrobić swój domowy paprykarz. Przepis jest bardzo prosty, w parę chwil zrobimy przysmak z dzieciństwa.

Gotujemy ryż zgodnie z instrukcją na opakowaniu i studzimy.
Kroimy drobno cebulę i czosnek. Wrzucamy na rozgrzany olej w rondelku lub patelni. Zcieramy na dużych oczkach marchewkę oraz pieczarki i wsypujemy do zeszklonej cebulki. Dorzucamy ziarna ziela angielskiego i liść laurowy. Wszystko dusimy pod przykryciem, aż warzywa zrobią się miękkie. Wyrzucamy listek laurowy i ziele angielskie. Wsypujemy słodką i ostrą paprykę, pieprz, sól i szczyptę cukru. Dodajemy koncentrat pomidorowy. Wszystko mieszając smażymy jeszcze przez 5 minut i odstawiamy z ognia.

Oczyszczamy wędzoną makrelę ze skóry i ości i wraz z ugotowanym ryżem smażymy na patelni mieszając. Gdy makrela rozdrobni się, zdejmujemy z ognia. Dodajemy smażone przedtem warzywa wszystko mieszamy ze sobą i odstawiamy do ostudzenia.
Zamiast ryżu można użyć kaszy pęczak. Na koniec doprawiamy jeszcze przyprawami indywidualnie do smaku. Ostudzony paprykarz wkładamy do słoika i przechowujemy w lodówce.
  • Currently 0.00/5

0.0/5 (0 głosów ) Zaloguj się by zagłosować

Poleć przepis znajomemu Poleć przepis znajomemu
~Gosc | | kulinarne przepisy [0]






Ewa wachowicz wkłada w program Ewa Gotuje wiele serca, potrawy są niezwykle apetyczne, pięknie udekorowane i podane na wspaniale nakrytym stole.
Program można obejrzeć w telewizji Polsat, Polsat2, ATM ROZRYWKA.

Odcinki Ewa gotuje w TV:

Nowe odcinki Polsat sobota o godz. 10.10
Starsze odcinki na Polsat2:
- sobota godz. 13:00 ATM Rozrywka
- sobota godz. 19:30 Polsat2

- niedziela godz. 13:00 ATM Rozrywka
- niedziela godz. 19:30 Polsat2

- poniedziałek 13:20 i 13:50 ATM Rozrywka
- wt.- pt. 13:30 i 14:00 ATM Rozrywka

Nasza witryna - nieoficjalny Fanclub programu "Ewa gotuje" przytacza najlepsze - z niezwykłych przepisów Ewy Wachowicz oraz przepisy internautów.

Komentarze


Aleksandra
Dlaczego sam się imieniem nie podpisałeś, marudo? Tak trudno przyjąć do wiadomości, że dania wege są bezmięsne?
P...
| 2017-12-16 10:44 |

Aleksandra
Zamów catering zamiast marudzić, będzie szybciej i prościej. Widać chłopiec z gimnazjum nigdy nie uczestniczył w przygot...
| 2017-12-16 10:40 |

Tytul
Nie :ryba po grecku, tylko kotlety sojowe po grecku. Nazywajmy rzeczy po imieniu. Polędwica z łososia przy tym wysiada. ...
| 2017-12-15 19:59 |

Tytul
Bigos można zrobić dużo wcześniej i zamrozić, natomiast warzywa do ryby po grecku? Wyjmie się "rozciapciane", a przygoto...
| 2017-12-15 19:55 |

Tytul
Wyśmienicie wygląda :)...
| 2017-10-16 18:40 |

Tytul
Tak można użyć cukinii do sałatki na zimę....
| 2017-07-26 7:50 |

Tytul
Czy zamiast ogórków można uzyc cukinii?...
| 2017-07-25 11:48 |

Tytul
Przepyszny chłodnik. Pozdrawiam Jola ...
| 2017-07-17 18:06 |
drupal hit counter