Strona główna >> Dania główne
Grzyby zalewamy wodą i odstawiamy na całą noc. Karpia patroszymy, zostawiamy głowę usuwamy jedynie oczy i skrzela, następnie myjemy i osuszamy oraz przyprawiamy sola i pieprzem, odkładamy . . .
Śledzie moczymy w zimnej wodzie przez około godzinę, by oddały nadmiar soli. Wodę kilkukrotnie wymieniamy na nową. Nieobrane marchewki gotujemy w całości na lekko twardo - al dente. Marche . . .
Efektowny pomysł na świąteczne ciasto bez pieczenia. Sernik bounty zachwyci gości. Jest pyszny i szybko się go przygotowuje. Spód: Blaszkę od tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia. . . .
W wąskim garnku gotujemy wodę, solimy, dodajemy cukier. Ze szparagów odcinamy zdrewniałe końcówki, związujemy nitką i wrzucamy do garnka, tak by główki wystawały ponad wodą, ponieważ gotuj . . .
Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do 170st. W rondelku rozpuszczamy masło, dodajemy cukier i miód. Do rozpuszczonego masła z cukrem i miodem dodajemy kakao . . .
Mięso myjemy, osuszamy i oddzielamy od kości, kroimy na niewielkie kawałki. Mięso posypujemy solą i pieprzem oraz tymiankiem, następnie zalewamy sherry i odstawiamy do lodówki na co najmni . . .
Proste i smaczne leczo z sezonowych warzyw. Umyte i pokrojone fasolkę i kalafior zalać małą ilością wody, dodać sól i zagotować (warzywa powinny być lekko twarde). Zlać wodę. Na patelni . . .
Zrobić zaczyn z drożdży i 1 łyżki kopiastej cukru. Dodać letnie mleko. Poczekać aż podwoi objętość. W tym czasie przesypujemy mąkę na stolnicę przesianą przez sitko, dodajemy 2 łyżki cukru . . .