Strona główna >> Dania główne
Łososia dzielimy na plastry, solimy i pieprzymy, zwijamy w roladkę i otaczamy plastrem boczku. Rozgrzewamy oliwę i wrzucamy na nią czosnek pokrojony w plastry gdy się zrumieni wyjmujemy go . . .
Wszystkie składniki posiekać i wyrobić na stolnicy. Ciasto rozwałkować i wycinać różne ciasteczka. Piec 15 minut w temperaturze 180 stopni. . . .
Zdrowszy od puszkowego, domowy paprykarz szczeciński. Obecnie kupny paprykarz niczym nie przypomina tego sprzed lat, dlatego warto zrobić swój domowy paprykarz. Przepis jest bardzo prosty, . . .
Umyte i oczyszczone kurki wrzucamy na patelnie i obsmażamy z pokrojoną cebulką w kostkę do miękkości. Doprawiamy, podlewamy śmietaną i lekko mieszamy. Taki sos świetnie smakuje z pieczyw . . .
Rozmrozić szpinak, dodać 5 żółtek, po 5 łyżek mąki zwykłej i ziemniaczanej, ubite białka z 5 jaj, sól, wymieszać. Nałożyć na rozgrzany tłuszcz (dość dużo oleju)i smażyć pod przykryciem z o . . .
Mąkę przesiewamy na stolnicę, robimy kopczyk a następnie dołek. Drożdże wkruszamy do kubka, dodajemy cukier i letnią wodę, mieszamy. Drożdże wlewamy do dołka w mące, mieszamy. Dodajemy sól . . .
Bardzo prosty i smaczny przepis na wielkanocny chrzan. Chrzan ucieramy na tarce z drobnymi oczkami, zalewamy go wrzątkiem (po utarciu), dodajemy cukier i sól i gotowe. Autorka radzi, żeby . . .
Do gorącego wywaru z warzyw, włożyć ryby, następnie całość przyprawić i wcisnąć odrobinę soku z cytryny. Gotować na małym ogniu(ważne!) ok. 25 minut. Żelatynę włożyć do zimnej wody by napę . . .