Strona wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na komputerze Użytkownika. Więcej szczegółów w Polityce prywatności
Nieoficjalna strona z Przepisami kulinarnymi programu Ewa Gotuje.
Oficjalna strona www.ewawachowicz.pl

409 sprawdzonych przepisów.






Strona główna >> Ciasta >> Przepisy na ciasta

Czas 55 minut Porcji 10 Trudność łatwe Koszt: do 25 zł Strona zoptymalizowana do drukowania przepisu kulinarnego

Składniki:

kostka masła /200 g/
250 g mąki
200 g cukru pudru
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
4 jajka

krem:
sok i skórka z 3 cytryn
2 szklanki wody
1,5 szklanki cukru
2 żółtka
3 łyżki mąki ziemniaczanej
łyżka wody

lukier:
cukier puder
sok z cytryny

Sposób wykonania:

Masło ucieramy z cukrem pudrem aż zbieleje, stopniowo dodajemy mąkę połączoną z proszkiem do pieczenia oraz jajka. Mieszamy do uzyskania jednolitego ciasta. Ciasto dzielimy na 3 równe części z których pieczemy /przez 15 minut w 180 stopniach C/ 3 placki w blaszce wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą /blaszka o tych samych wymiarach 24x24cm/.
Z cytryny wyciskamy sok i mieszamy go z żółtkami i mąką z ziemniaczaną. Wodę i cukier gotujemy, gdy zawrze dodajemy żółtka z mąką ziemniaczaną i dalej gotujemy aż zgęstnieje /mieszając/. Ciepłą masą przekładamy nasze placki. Wierzch ciasta smarujemy lukrem /wymieszać cukier puder z sokiem cytrynowym/ i posypujemy skórką otartą z cytryny.
  • Currently 5.00/5

5.0/5 (2 głosy ) Zaloguj się by zagłosować

Poleć przepis znajomemu Poleć przepis znajomemu
pycha | | kulinarne przepisy [3]




Przepisów
Od
Dodano 2013-04-05 22:15

Tytul

beznadzieja krem mi nie wyszedł, rzadki jak woda

doriska
doriska
Przepisów 1
Od 2013-06-10 20:31
Dodano 2013-06-10 21:05

super ciasto

Ciasto jest poprostu pyszne!Bardzo ważne są proporcje soku cytrynowego i mąki ziemniaczanej, trzeba czasem dodać więcej mąki, bo inaczej krem jest zbyt luźny. Ale moja rodzina nawet gdy nie do końca się udało zjadła je do ostatniego okruszka u?miech



Przepisów
Od
Dodano 2013-08-25 14:36

Cytrynowe niby nic

Samo wykonanie nietrudne, ale zamiast syropu zrobil się glut jak kisiel, który bardzo cięzko się rozprowadzał... Podobnie ciato skąpe rozmiary-balam się czy choć na 1 blaszkę wystarczy.... ale piękny aromat cytrynowy rekompensuje wszystko u?miech)


kulinarne przepisy Dodaj komentarz




Ewa wachowicz wkłada w program Ewa Gotuje wiele serca, potrawy są niezwykle apetyczne, pięknie udekorowane i podane na wspaniale nakrytym stole.
Program można obejrzeć w telewizji Polsat oraz Polsat2.

Odcinki Ewa gotuje w TV:
Premiera wiosenna do 2 marca 2013 r.

Nowe odcinki Polsat sobota o godz. 10.10
Starsze odcinki na Polsat2:
- godz. 19.30 sobota
- godz. 15.00 niedziela
- godz. 19.30 niedziela
- godz. 05.00 wtorek

Nasza witryna - nieoficjalny Fanclub programu "Ewa gotuje" przytacza najlepsze - z niezwykłych przepisów Ewy Wachowicz oraz przepisy internautów.

Przepisy Majki na ciasta
Komentarze


Tytul
wszystko ok ale jak dla mnie za duzo cukru, ja dalam mniej i wyszly rewelacyjne...
| 2014-07-27 12:38 |

Tytul
ta sałatka nie jest bardzo pikantna ,jej smak jest nie do opisania ...
| 2014-07-26 8:03 |

Tytul
pyszna salatka naprawde polecam...
| 2014-07-24 12:15 |

ortografia
Obtaczamy, a nie: optaczamy; puściły, a nie: póściły; można chętnie i dobrze gotować i nie robić błędów ortograficznych....
| 2014-07-21 13:33 |

Tytul
Parę dni temu robiłam naleśniki z przepisu p. Ewy w smaku pierwsza klasa, niestety miałam problem z usmażeniem i nie wie...
| 2014-07-15 13:04 |

Tytul
ogórki pasteryzujemy od razu! to nie sa kiszone tylko konserwowe :)...
| 2014-07-14 9:10 |

Tytul
A kiedy pastwryzować odrazu, czy na drugi dzień, a może jak ukisną? proszę bardzo o odpowiedz....
| 2014-07-09 20:30 |

tytul
=...
| 2014-06-25 21:32 |
drupal hit counter