Strona wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na komputerze Użytkownika. Więcej szczegółów w Polityce prywatności
Nieoficjalna strona z Przepisami kulinarnymi programu Ewa Gotuje.
Oficjalna strona www.ewawachowicz.pl
412 sprawdzonych przepisów.






Strona główna >> Ciasta >> Przepisy na ciasta

Czas 175 minut Porcji 16 Trudność trudne Koszt: do 25 zł Strona zoptymalizowana do drukowania przepisu kulinarnego

Składniki:

Ciasto kokosowe
4 białka
szczypta soli
1,5 szklanki wiórek kokosowych
pół łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki mąki ziemniaczanej
3/4 szklanki cukru


Biszkopt z orzechami:
4 jajka
szczypta soli
3/4 szklanki cukru
1 szklanka mąki
łyżeczka proszku do pieczenia
1 szklanka posiekanych orzechów
4 łyżki oleju z pestek winogron

Biszkopt cappuccino:
4 jajka
szczypta soli
1 szklanka mąki
3/4 szklanki cukru
3 łyżki kawy cappuccino
łyżeczka proszku do pieczenia
4 łyżki oleju z pestek winogron

Masa ananasowa:
zalewa z ananasa a także woda tak by razem wyszedł 1 litr
4 żółtka
2 budynie czekoladowe
500 g masła
1 szklanka cukru pudru
sok z cytryny
1 puszka ananasa (może być krojony)
wiórki kokosowe (do udekorowania ciasta)

Sposób wykonania:

Ciasto kokosowe: z białek ubijamy pianę z dodatkiem szczypty soli, następnie utwardzamy ją cukrem, dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem oraz wiórki, delikatnie mieszamy. Masę wylewamy do formy wysłanej papierem do pieczenia. Pieczemy 30 minut w 180 stopniach C.

Biszkopt orzechowy: białka oddzielamy od żółtek, ubijamy z nich pianę z dodatkiem soli utrwalamy ja cukrem, następnie dodajemy żółtka mieszamy, dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem i delikatnie mieszamy. Na koniec dodajemy orzechy i olej, mieszamy. Pieczemy 30 minut.

Biszkopt z cappuccino: białka oddzielamy od żółtek, ubijamy pianę z dodatkiem soli , utrwalamy cukrem, następnie dodajemy żółtka, mieszamy, dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia oraz kawę i olej, delikatnie mieszamy pieczemy 30 minut.

Masa ananasowa: sok łączymy z wodą a ananasy dokładnie osączamy (nie mogą być mokre). Odlewamy trochę soku z wodą a resztę gotujemy. Do pozostawionego soku wsypujemy budynie, mieszamy, dodajemy żółtka mieszamy. Gdy woda zawrze, wlewamy budynie i gotujemy aż zgęstnieje. Studzimy.
Masło ucieramy z cukrem pudrem, dodajemy stopniowo masę budyniową, ucieramy. Do utartej masy dodajemy troszkę soku z cytryny. Część masy odkładamy do obłożenia ciasta, do reszty dodajemy pokrojone ananasy.
Składamy ciasto: ciasto orzechowe - masa ananasowa - ciasto kokosowe - masa ananasowa - ciasto cappuccino. Wierzch smarujemy pozostawioną masą i dekorujemy wiórkami koksowymi.
  • Currently 5.00/5

5.0/5 (1 głos ) Zaloguj się by zagłosować

Poleć przepis znajomemu Poleć przepis znajomemu
pycha | | kulinarne przepisy [10]




Przepisów
Od
Dodano 2011-12-16 19:18

klapa

3 biszkopty wyszły mi super ale krem do bani, dałam jakieś "podrabiane masło i krem się zważył. Myślę że te cząstki ananasa też zrobiły swoje.W tym czekoladowym budyniu przybrały kolor ciemny i wyglądają mało apetycznie.Poza tym ten budyń nie trzyma tych warstw. Pal 6 że budyń zważony, ciasto po prostu się rozjeżdża podczas jedzenia. Szkoda bo chciałam je zrobić na święta



Przepisów
Od
Dodano 2011-12-23 22:45

Tytul

Robiłam to ciasto i krem wyszedł
za rzadki może przez to że użyłam margaryny kasi a nie masła.



Przepisów
Od
Dodano 2012-01-17 13:34

Tytul

jeszcze nie robiłam ale dzisiaj sprubuję



Przepisów
Od
Dodano 2012-01-19 18:35

Tytul

a mnie sie udal,bo do budyni dodalam oprocz zoltek czubata lyzke maki,a dokladnie odsaczone ananasy podzielilam na pol i przekladajac rownomiernie rozkladalam na kremie.ciastro super dzieki za przepis



Przepisów
Od
Dodano 2012-11-16 12:07

Tytul

A JA SPRÓBUJE ZROBIĆ NA SWOJE IMIENINY TO CIASTO



Przepisów
Od
Dodano 2012-11-28 15:12

Marta 25 lat

To ciasto jest pyszne. Jesli kobieta ma 6 córeczek i super męża to gratuluję pońiewaz ma ona wtedy komu zrobić takie pyszne ciasto. Sama w dziecinstwie miałam 5 rodzeństwa : 4 siostry i 1 brata i moja mama Barbara często robiła nam placek ze śliwkami.
Pozdrawiam !!!
Marta Mazur z mężem



Przepisów
Od
Dodano 2013-01-04 12:31

Ciasto brzoskwiniowe

Robiłam to ciasto tylko że ze zmianami , zamiast ananasa brzoskwinie i budyń smietanka/wniliowy , rewelka wszyscy się zajadali u?miech



Przepisów
Od
Dodano 2013-02-08 15:57

Tytul

Krem niestety bez wyrazu, w smaku podjeżdza wodą, lepiej chyba uzupełnić sok ananasowy mlekiem.



Przepisów
Od
Dodano 2015-06-04 18:32

Tytul

Tą mase robie od dawna i zawsze mi się udaje,tylko ja robie biały biszkopt, budyn gotuję na soku z ananasu, cukier daję do gotującego budyniu,Masło + margaryna ucieram na krem i powoli dodaje schłodzony budyn, na koniec mozna dodać ale nie koniecznie 1 ubite jajko(jajko powoduje ze krem jest pulchny,Uwaga:jajko bardzo powoli dodać bo może sie zgotowaź)Owoc mozna dac do masy ale tez posypac na krem



Przepisów
Od
Dodano 2015-06-04 18:35

Tytul

Przepraszam zapomniałam że na sam koniec dodaję rozpuszczoną 2 łyzeczki żelatyny


kulinarne przepisy Dodaj komentarz




Ewa wachowicz wkłada w program Ewa Gotuje wiele serca, potrawy są niezwykle apetyczne, pięknie udekorowane i podane na wspaniale nakrytym stole.
Program można obejrzeć w telewizji Polsat oraz Polsat2.

Odcinki Ewa gotuje w TV:
Premiera wiosenna do 2 marca 2013 r.

Nowe odcinki Polsat sobota o godz. 10.10
Starsze odcinki na Polsat2:
- godz. 19.30 sobota
- godz. 15.00 niedziela
- godz. 19.30 niedziela
- godz. 05.00 wtorek

Nasza witryna - nieoficjalny Fanclub programu "Ewa gotuje" przytacza najlepsze - z niezwykłych przepisów Ewy Wachowicz oraz przepisy internautów.

Komentarze


Tytul
Bardzo dobry przepis. serdecznie dziękuję :)...
| 2015-07-29 17:12 |

Tytul
taka ilosc podalam,bo latwiej potem obliczyc proporcje.Wystarczy 1/3 tej ilosci.Pozdrawiam
...
| 2015-07-11 19:19 |

Tytul
Przepraszam zapomniałam że na sam koniec dodaję rozpuszczoną 2 łyzeczki żelatyny...
| 2015-06-04 18:35 |

Tytul
Tą mase robie od dawna i zawsze mi się udaje,tylko ja robie biały biszkopt, budyn gotuję na soku z ananasu, cukier daję ...
| 2015-06-04 18:32 |

Tytul
Korzystałam z przepisu kilka razy,za kazdym zarem wychodzil:-)ja wole wersje z mniejsza iloscia cukru:-)...
| 2015-04-13 10:22 |

przepis
Nic nie wychodzi mi z tego przepisu trzeci placek i trzeci zakalec ...
| 2015-04-04 17:48 |

piramida
witam, właśnie upiekło się ciasto, i razem z kremem jest pyszne. Jak dla mnie trochę więcej cukru w cieście by nie zaszk...
| 2015-03-16 19:13 |

mądra sowa
Uwaga!!!Podstawa przy robieniu cist drożdżowych,musi być ciepło i w tedy ciasto będzie pulchne.Pozdrawiam i życzę udanyc...
| 2015-02-12 17:24 |
drupal hit counter