Strona wykorzystuje pliki cookies, które s± zapisywane na komputerze Użytkownika. Więcej szczegółów w Polityce prywatno¶ci
Nieoficjalna strona z Przepisami kulinarnymi programu Ewa Gotuje.
Oficjalna strona www.ewawachowicz.pl
415 sprawdzonych przepisów.






Strona główna >> Ciasta >> Przepisy na ciasta

Czas 60 minut Porcji 12 Trudno¶ć trudne Koszt: do 25 zł Strona zoptymalizowana do drukowania przepisu kulinarnego

Składniki:

Biszkopt:
7 jajek
szczypta soli
niepełna szklanka cukru
5 łyżek m±ki
2 łyżki kakao
2 łyżeczki proszku do pieczenia

1 puszka mleka skondensowanego słodzonego

Warstwa bezowa:
5 białek
szczypta soli
niepełna szklanka cukru
1 łyżka m±ki ziemniaczanej
1 łyżka m±ki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia

250 g orzechów włoskich uprażonych na patelni

Masa budyniowa:
5 żółtek ( z poprzedniego ciasta)
pół litra mleka
pół szklanki cukru
łyżka cukru waniliowego
2 łyżki m±ki ziemniaczanej
2 łyżki m±ki pszennej
kostka masła
2 łyżki kakao

Sposób wykonania:

Ciasto snickers z programu Ewa gotuje. Z białek ubijamy pianę ze szczypt± soli, następnie cukier oraz żółtka, mieszamy, następnie dodajemy m±kę wymieszan± z proszkiem do pieczenia i kakao, mieszamy łyżk±.
Biszkopt wylewamy do blaszki prostok±tnej i pieczemy 40 minut w 180 stopniach C.

Puszkę mleka skondensowanego gotujemy 2 godziny (pilnuj±c by puszkę przykrywała woda).

Z białek ubijamy pianę, dodajemy szczyptę soli oraz cukier, ubijamy, następnie dodajemy obie m±ki wymieszane ze sob± i z proszkiem do pieczenia oraz posiekane orzechy. Masę wylewamy na blachę pieczemy 40 minut w 180 stopniach C.

Do 3/4 szklanki mleka dodajemy żółtka, m±ki pozostałe mleko gotujemy z cukrem i cukrem waniliowym, gdy mleko zawrze wlewamy mleko z żółtkami, mieszamy i gotujemy aż masa zgęstnieje. Następnie zdejmujemy z ognia i studzimy.
Masło ucieramy na puch, następnie dodajemy po łyżce masy budyniowej i ucieramy - do wyczerpania. Na sam koniec dodajemy kakao i mieszamy.
Biszkopt przekrajamy na pół.
Ułożenie ciasta: połowa biszkoptu, 2/3 masy, ciasto bezowe, kajmak, II połowa biszkoptu oraz pozostała masa budyniowa.
Ciasto dekorujemy orzechami włoskimi.
Polecam również ten przepis na ciasto snikers
  • Currently 5.00/5

5.0/5 (1 głos ) Zaloguj się by zagłosować

Poleć przepis znajomemu Poleć przepis znajomemu
~Gosc | | kulinarne przepisy [14]




Przepisów
Od
Dodano 2011-06-27 23:17

Tytul

uwielbiam piec z przepisu Ewy,-smakota...I.W



Przepisów
Od
Dodano 2012-03-18 12:29

To ciasto jest nieziemskie

Uwielbaim korzystać z przepisów Pani Ewy Wachowicz.



Przepisów
Od
Dodano 2012-04-03 9:21

To chyba nie przepis autor

A czy to ciasto nie pochodzi z przepisów s. Anastazji Pustelnik? Modyfikacje a± naprawdę bardzo bardzo nieznaczne. Za¶ ciasto doskonałe



Przepisów
Od
Dodano 2012-04-25 16:54

Tytul

a mnie ciasta ewy bardzo smakuja



Przepisów
Od
Dodano 2012-04-25 21:08

Tytul

ale pyszne ciasto



Przepisów
Od
Dodano 2012-07-15 12:43

Tytul

Siostra Anastazja jak nic... rezszte pozostawie bez komentarza



Przepisów
Od
Dodano 2012-08-23 9:37

¶wietne ciasto

naprawde ¶wietne ciasto!! cała moja Rodzina się nim zajada u?miech jedynie co, jesli to ma byc prawdziwy snikers to dodaje na wierzch solone orzeszki ziemne - wtedy to naprawde jest snikers a połaczenie słonego i słodkiego daje ¶wietny efekt u?miech



Przepisów
Od
Dodano 2012-09-07 11:04

Tytul

Ciasto bezowe pieczemy 40 minut w temperaturze 180 sopni??? Chyba pomyłka, Po 15 minutach jest już czarne



Przepisów
Od
Dodano 2012-11-28 17:02

Tytul

uwielbiam piec ciasta pani Ewy bardzo mi smakuj±



Przepisów
Od
Dodano 2013-03-02 16:02

:D

Pysznee .. Mniam :D Polecamm :D



Przepisów
Od
Dodano 2013-03-09 17:23

Tytul

super ciasta ja je lubie jest ok



Przepisów
Od
Dodano 2013-05-13 13:00

Bez proszku

Upiekłam je w sobotę, tylko pominęłam całkiem proszek do pieczenia- na dobrze ubitych jajkach wyrasta super i biszkopt i beza, rewelacyjne w smaku, wszyscy się zachwycali



Przepisów
Od
Dodano 2015-01-02 22:14

agnes

Dużo pracy przy przygotowaniach. Pierwszy raz zrobiłam i na pewno nie ostatni. Czas przygotowania zajęło mi dłużej niż 60 min. ale za kolejnym razem na pewno pójdzie mi szybciej. Wyszło pysznie mimo że nie dodałam kakao na końcu w masie budyniowek ;/
Gor±co polecam. Smakowało wszystkim- mnie też. Wczoraj zrobione a dzi¶ już nie ma u?miech



Przepisów
Od
Dodano 2015-12-24 9:15

Extra ale...

Witam. Ciasto to piękne tylko na ¶więta z powodu czasochłonno¶ci. Jest rewelacyjne aczkolwiek robię je troszkę inaczej. Po pierwsze do biszkoptu, masy budyniowej i beżowej dodaje mniej cukru. Sposób przyrz±dzenia masy budyniowej w przepisie jest błędny gdyż powstaj± grudy. Wystarczy zagotować mleko z cukrem w 3/4 porcji mleka i na końcu dodać resztę z makami i żółtkami. Polecam rowniez placek po zrobieniu odstawić do lodówki na przynajmniej 24h. I jeszcze jedno ja osobi¶cie nie dodaje kakao do budyniu i mniej do biszkoptu ale to jest tylko kwestia kolorystyki. Smacznego


kulinarne przepisy Dodaj komentarz






Ewa wachowicz wkłada w program Ewa Gotuje wiele serca, potrawy s± niezwykle apetyczne, pięknie udekorowane i podane na wspaniale nakrytym stole.
Program można obejrzeć w telewizji Polsat oraz Polsat2.

Odcinki Ewa gotuje w TV:
Premiera wiosenna do 2 marca 2013 r.

Nowe odcinki Polsat sobota o godz. 10.10
Starsze odcinki na Polsat2:
- godz. 19.30 sobota
- godz. 15.00 niedziela
- godz. 19.30 niedziela
- godz. 05.00 wtorek

Nasza witryna - nieoficjalny Fanclub programu "Ewa gotuje" przytacza najlepsze - z niezwykłych przepisów Ewy Wachowicz oraz przepisy internautów.

Komentarze


mniam
Zrobiłam wczoraj, zamiast brzoskwiniowego dałam ki¶le cytrynowe i jabłka w kostke :) Wyszło super! ...
| 2016-05-01 6:48 |

igloglo
pych mniam...
| 2016-04-22 15:41 |

Tytul
Ja oczywi¶cie zmodyfikowałam i zamiast 4,5 szkl. m±ki dodałam 2 szkl, zamiast 1,5 szkl oleju dodałam jedn± niepełn± szkl...
| 2016-04-15 12:09 |

Tytul
Zapomniałam dodać, że babka cud nawet przez tydzien jest leciutka i ¶wieżutka jak puch....
| 2016-04-13 19:02 |

Tytul
Ja dodałam 6 żółtek i 2 łyżeczki proszku do pieczenia ze względu na kakao. Dodałam również dżem nektarynkowy własnej rob...
| 2016-04-13 19:01 |

Tytul
Schab pieczony najczę¶ciej nadziewa się ¶liwk± i nie ma w tym nic dziwnego. To suche mięso, które nabiera dzięki temu sm...
| 2016-03-31 9:20 |

Tytul
Na zdjęciu jest schab nadziewany sliwkami.W przepisie nic na ten temat nie ma....
| 2016-03-24 18:41 |

Tytul
najlepsza...
| 2016-03-23 12:12 |
drupal hit counter