Strona wykorzystuje pliki cookies, które s± zapisywane na komputerze Użytkownika. Więcej szczegółów w Polityce prywatno¶ci
Nieoficjalna strona z Przepisami kulinarnymi programu Ewa Gotuje.
Oficjalna strona www.ewawachowicz.pl
410 sprawdzonych przepisów.






Strona główna >> Ciasta >> Przepisy na ciasta

Czas 60 minut Porcji 12 Trudno¶ć trudne Koszt: do 25 zł Strona zoptymalizowana do drukowania przepisu kulinarnego

Składniki:

Biszkopt:
7 jajek
szczypta soli
niepełna szklanka cukru
5 łyżek m±ki
2 łyżki kakao
2 łyżeczki proszku do pieczenia

1 puszka mleka skondensowanego słodzonego

Warstwa bezowa:
5 białek
szczypta soli
niepełna szklanka cukru
1 łyżka m±ki ziemniaczanej
1 łyżka m±ki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia

250 g orzechów włoskich uprażonych na patelni

Masa budyniowa:
5 żółtek ( z poprzedniego ciasta)
pół litra mleka
pół szklanki cukru
łyżka cukru waniliowego
2 łyżki m±ki ziemniaczanej
2 łyżki m±ki pszennej
kostka masła
2 łyżki kakao

Sposób wykonania:

Ciasto snickers z programu Ewa gotuje. Z białek ubijamy pianę ze szczypt± soli, następnie cukier oraz żółtka, mieszamy, następnie dodajemy m±kę wymieszan± z proszkiem do pieczenia i kakao, mieszamy łyżk±.
Biszkopt wylewamy do blaszki prostok±tnej i pieczemy 40 minut w 180 stopniach C.

Puszkę mleka skondensowanego gotujemy 2 godziny (pilnuj±c by puszkę przykrywała woda).

Z białek ubijamy pianę, dodajemy szczyptę soli oraz cukier, ubijamy, następnie dodajemy obie m±ki wymieszane ze sob± i z proszkiem do pieczenia oraz posiekane orzechy. Masę wylewamy na blachę pieczemy 40 minut w 180 stopniach C.

Do 3/4 szklanki mleka dodajemy żółtka, m±ki pozostałe mleko gotujemy z cukrem i cukrem waniliowym, gdy mleko zawrze wlewamy mleko z żółtkami, mieszamy i gotujemy aż masa zgęstnieje. Następnie zdejmujemy z ognia i studzimy.
Masło ucieramy na puch, następnie dodajemy po łyżce masy budyniowej i ucieramy - do wyczerpania. Na sam koniec dodajemy kakao i mieszamy.
Biszkopt przekrajamy na pół.
Ułożenie ciasta: połowa biszkoptu, 2/3 masy, ciasto bezowe, kajmak, II połowa biszkoptu oraz pozostała masa budyniowa.
Ciasto dekorujemy orzechami włoskimi.
Polecam również ten przepis na ciasto snikers
  • Currently 5.00/5

5.0/5 (1 głos ) Zaloguj się by zagłosować

Poleć przepis znajomemu Poleć przepis znajomemu
~Gosc | | kulinarne przepisy [13]




Przepisów
Od
Dodano 2011-06-27 23:17

Tytul

uwielbiam piec z przepisu Ewy,-smakota...I.W



Przepisów
Od
Dodano 2012-03-18 12:29

To ciasto jest nieziemskie

Uwielbaim korzystać z przepisów Pani Ewy Wachowicz.



Przepisów
Od
Dodano 2012-04-03 9:21

To chyba nie przepis autor

A czy to ciasto nie pochodzi z przepisów s. Anastazji Pustelnik? Modyfikacje a± naprawdę bardzo bardzo nieznaczne. Za¶ ciasto doskonałe



Przepisów
Od
Dodano 2012-04-25 16:54

Tytul

a mnie ciasta ewy bardzo smakuja



Przepisów
Od
Dodano 2012-04-25 21:08

Tytul

ale pyszne ciasto



Przepisów
Od
Dodano 2012-07-15 12:43

Tytul

Siostra Anastazja jak nic... rezszte pozostawie bez komentarza



Przepisów
Od
Dodano 2012-08-23 9:37

¶wietne ciasto

naprawde ¶wietne ciasto!! cała moja Rodzina się nim zajada u?miech jedynie co, jesli to ma byc prawdziwy snikers to dodaje na wierzch solone orzeszki ziemne - wtedy to naprawde jest snikers a połaczenie słonego i słodkiego daje ¶wietny efekt u?miech



Przepisów
Od
Dodano 2012-09-07 11:04

Tytul

Ciasto bezowe pieczemy 40 minut w temperaturze 180 sopni??? Chyba pomyłka, Po 15 minutach jest już czarne



Przepisów
Od
Dodano 2012-11-28 17:02

Tytul

uwielbiam piec ciasta pani Ewy bardzo mi smakuj±



Przepisów
Od
Dodano 2013-03-02 16:02

:D

Pysznee .. Mniam :D Polecamm :D



Przepisów
Od
Dodano 2013-03-09 17:23

Tytul

super ciasta ja je lubie jest ok



Przepisów
Od
Dodano 2013-05-13 13:00

Bez proszku

Upiekłam je w sobotę, tylko pominęłam całkiem proszek do pieczenia- na dobrze ubitych jajkach wyrasta super i biszkopt i beza, rewelacyjne w smaku, wszyscy się zachwycali



Przepisów
Od
Dodano 2015-01-02 22:14

agnes

Dużo pracy przy przygotowaniach. Pierwszy raz zrobiłam i na pewno nie ostatni. Czas przygotowania zajęło mi dłużej niż 60 min. ale za kolejnym razem na pewno pójdzie mi szybciej. Wyszło pysznie mimo że nie dodałam kakao na końcu w masie budyniowek ;/
Gor±co polecam. Smakowało wszystkim- mnie też. Wczoraj zrobione a dzi¶ już nie ma u?miech


kulinarne przepisy Dodaj komentarz




Ewa wachowicz wkłada w program Ewa Gotuje wiele serca, potrawy s± niezwykle apetyczne, pięknie udekorowane i podane na wspaniale nakrytym stole.
Program można obejrzeć w telewizji Polsat oraz Polsat2.

Odcinki Ewa gotuje w TV:
Premiera wiosenna do 2 marca 2013 r.

Nowe odcinki Polsat sobota o godz. 10.10
Starsze odcinki na Polsat2:
- godz. 19.30 sobota
- godz. 15.00 niedziela
- godz. 19.30 niedziela
- godz. 05.00 wtorek

Nasza witryna - nieoficjalny Fanclub programu "Ewa gotuje" przytacza najlepsze - z niezwykłych przepisów Ewy Wachowicz oraz przepisy internautów.

Komentarze


m±dra sowa
Uwaga!!!Podstawa przy robieniu cist drożdżowych,musi być ciepło i w tedy ciasto będzie pulchne.Pozdrawiam i życzę udanyc...
| 2015-02-12 17:24 |

faworki
ten przepis jest super...
| 2015-02-12 9:32 |

Matematyka
Słuszna uwaga, poprawiona niescisło¶ć. Tylko teraz pytanie czy równoległobok dotrze do wyobraĽni tak jak romb....
| 2015-02-11 10:05 |

Faworki
Przepis fajny, tylko mała uwaga: romb ma boki o takiej samej długo¶ci. Ten "drugi" romb to równoległobok.
| 2015-02-10 17:26 |

Tytul
ciasto na pewno bardzo dobra aje ja postanowilam co¶ zmienic ugotowany kisiel połaczyłam z 20 dkg masła utartego na...
| 2015-01-29 3:35 |

Tytul
sprawdzilam przepis ,polecam ...
| 2015-01-25 13:53 |

rokalik
jako piekarzowi to nawet mi się udały polecam i pozdrawiam tomczysko ...
| 2015-01-18 18:24 |

Tytul
Spróbuj ale na swoj± odpowiedzialno¶ć. W przepisie jest ¶mietana i tego proszę się trzymać :)...
| 2015-01-15 9:30 |
drupal hit counter