Strona wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na komputerze Użytkownika. Więcej szczegółów w Polityce prywatności
Nieoficjalna strona z Przepisami kulinarnymi programu Ewa Gotuje. 407 sprawdzonych przepisów. Wypróbuj sprawdzone receptury Ewy Wachowicz.





Strona główna >> Dania główne >> Przepisy internautów

Czas 50 minut Porcji 28 Trudność łatwe Koszt: do 25 zł Strona zoptymalizowana do drukowania przepisu kulinarnego

Składniki:

Biszkopt:
0,5 szklanki mąki pszennej
0,5 szklanki mąki ziemniaczanej
4 całe jajka
1 szklanka cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli do żółtek
4 łyżki oleju
1 opakowanie okrągłych biszkoptów

Masa:
1 margaryna Kasia lub masło
szklanka cukru
szklanka mleka
cukier waniliowy
2 jaja

Polewa:
2 tabliczki gorzkiej czekolady
6 śmietanek do kawy
łyżka masła
kieliszek spirytusu
kieliszek rumu


Sposób wykonania:

Przygotowujemy biszkopt: Mąkę przesiewamy do naczynia, dodajemy proszek do pieczenia. Wlewamy żółtka oddzielając od białek, dosypujemy szczyptę soli. Białka ubijamy trzepaczką lub mikserem na sztywną pianę na końcu dodając szklankę cukru - delikatnie mieszając - dodać 4 łyżki oleju. Wszystko należy starannie wymieszać. (Pieczemy przez około 30 minut na złoty kolor).
Po upieczeniu studzimy i przekrawamy na 2 części.

Przygotowanie masy: cukier, mleko i cukier waniliowy zagotowujemy i studzimy. Do ostudzonej masy dodajemy 2 jaja, margarynę lub masło i miksujemy mikserem. Do rondla z wrzącą wodą wstawiamy mniejszy rondelek z pokruszoną gorzką czekoladą - dodajemy śmietanki do kawy, łyżkę masła i mieszając rozpuszczamy na gładką masę czekoladową.

Przekrojony biszkopt można posmarować sztywnymi powidłami domowej roboty lub dżemem z czarnej porzeczki. Następnie smarujemy warstwą kremu, przykrywamy drugą część biszkoptu, na wierzch smarujemy pozostały krem.
Na ostatniej warstwie kremu układamy maczane w alkoholu okrągłe biszkopciki aż do założenia całego wierzchu ciasta.

Biszkopciki polewamy gorącą gorzką czekoladą (można posypać na nią startą białą czekoladę). Całość schładzamy przed podaniem.
  • Currently 5.00/5

5.0/5 (1 głos ) Zaloguj się by zagłosować

Poleć przepis znajomemu Poleć przepis znajomemu
~Gosc | | kulinarne przepisy [3]




Przepisów
Od
Dodano 2013-05-25 17:25

Tytul

przeprasza ale ta masa to jakaś dziwna,brakuje albo budyniu ,albo mąki



Przepisów
Od
Dodano 2013-05-30 22:08

Tytul

oczywiście jakiś błąd w tym przepisie wlać szklankę mleka z cukrem do tłuszczu co to będzie???
co to za krem ?



Przepisów
Od
Dodano 2014-01-14 22:35

Tytul

szczypte soli dodaje się do białek a nie do żółtek a do masy powinien być dodany jeszcze budyń albo mąka ziemniaczana... ktoś przepisując popgubił składniki


kulinarne przepisy Dodaj komentarz




Ewa wachowicz wkłada w program Ewa Gotuje wiele serca, potrawy są niezwykle apetyczne, pięknie udekorowane i podane na wspaniale nakrytym stole.
Program można obejrzeć w telewizji Polsat oraz Polsat2.

Odcinki Ewa gotuje w TV:
Premiera wiosenna do 2 marca 2013 r.

Nowe odcinki Polsat sobota o godz. 10.10
Starsze odcinki na Polsat2:
- godz. 19.30 sobota
- godz. 15.00 niedziela
- godz. 19.30 niedziela
- godz. 05.00 wtorek

Nasza witryna - nieoficjalny Fanclub programu "Ewa gotuje" przytacza najlepsze - z niezwykłych przepisów Ewy Wachowicz oraz przepisy internautów.

Przepisy Majki na ciasta
Komentarze


Tytul
Ja gotuje tradycyjna krzonówke sułkowicką, nauczyła mnie teściowa. Gotuje ja na niesie wędzonym, kościach wędzonych i se...
| 2014-04-19 15:05 |

Rewelacja!!
Jest już w piekarniku!! Robię go już drugi raz. Za pierwszym razem wyszedl super, nie doczekał dnia następnego-rodzinka ...
| 2014-04-18 22:50 |

tytul
=...
| 2014-04-14 13:47 |

tytul
=...
| 2014-04-10 14:40 |

Tytul
Przepyszne jak mojej mamy
...
| 2014-04-09 12:48 |

Pieke i pieke
to niesamowita ciasto zawsze wychodzi i schodzi tak szybko , ze znowu musze piec ;)) najlepsze ciasto włoskich babek dro...
| 2014-04-05 21:41 |

Tytul
Właśnie robię tą pizzę. Napewno znowu będzie poszła bo już ras ją robiłam i była super.
Pozdrawiam serdecznie...
| 2014-04-05 16:40 |

Pycha
Ten przeis jest prosty i zarazem smaczny polecam :)...
| 2014-03-29 12:59 |
drupal hit counter