Strona wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na komputerze Użytkownika. Więcej szczegółów w Polityce prywatności
Nieoficjalna strona z Przepisami kulinarnymi programu Ewa Gotuje.
Oficjalna strona www.ewawachowicz.pl
446 sprawdzonych przepisów.


przepisy na domowe wypieki
Ciasta
    przepisy na domowe sałatki
sałatki
 




Strona główna >> Dania główne >> Przepisy internautów

Czas 50 minut Porcji 28 Trudność łatwe Koszt: do 25 zł Strona zoptymalizowana do drukowania przepisu kulinarnego

Składniki:

Biszkopt:
0,5 szklanki mąki pszennej
0,5 szklanki mąki ziemniaczanej
4 całe jajka
1 szklanka cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli do żółtek
4 łyżki oleju
1 opakowanie okrągłych biszkoptów

Masa:
1 margaryna Kasia lub masło
szklanka cukru
szklanka mleka
cukier waniliowy
2 jaja

Polewa:
2 tabliczki gorzkiej czekolady
6 śmietanek do kawy
łyżka masła
kieliszek spirytusu
kieliszek rumu


Sposób wykonania:

Przygotowujemy biszkopt: Mąkę przesiewamy do naczynia, dodajemy proszek do pieczenia. Wlewamy żółtka oddzielając od białek, dosypujemy szczyptę soli. Białka ubijamy trzepaczką lub mikserem na sztywną pianę na końcu dodając szklankę cukru - delikatnie mieszając - dodać 4 łyżki oleju. Wszystko należy starannie wymieszać. (Pieczemy przez około 30 minut na złoty kolor).
Po upieczeniu studzimy i przekrawamy na 2 części.

Przygotowanie masy: cukier, mleko i cukier waniliowy zagotowujemy i studzimy. Do ostudzonej masy dodajemy 2 jaja, margarynę lub masło i miksujemy mikserem. Do rondla z wrzącą wodą wstawiamy mniejszy rondelek z pokruszoną gorzką czekoladą - dodajemy śmietanki do kawy, łyżkę masła i mieszając rozpuszczamy na gładką masę czekoladową.

Przekrojony biszkopt można posmarować sztywnymi powidłami domowej roboty lub dżemem z czarnej porzeczki. Następnie smarujemy warstwą kremu, przykrywamy drugą część biszkoptu, na wierzch smarujemy pozostały krem.
Na ostatniej warstwie kremu układamy maczane w alkoholu okrągłe biszkopciki aż do założenia całego wierzchu ciasta.

Biszkopciki polewamy gorącą gorzką czekoladą (można posypać na nią startą białą czekoladę). Całość schładzamy przed podaniem.
  • Currently 5.00/5

5.0/5 (1 głos ) Zaloguj się by zagłosować

Poleć przepis znajomemu Poleć przepis znajomemu
~Gosc | | kulinarne przepisy [3]




Przepisów
Od
Dodano 2013-05-25 17:25

Tytul

przeprasza ale ta masa to jakaś dziwna,brakuje albo budyniu ,albo mąki



Przepisów
Od
Dodano 2013-05-30 22:08

Tytul

oczywiście jakiś błąd w tym przepisie wlać szklankę mleka z cukrem do tłuszczu co to będzie???
co to za krem ?



Przepisów
Od
Dodano 2014-01-14 22:35

Tytul

szczypte soli dodaje się do białek a nie do żółtek a do masy powinien być dodany jeszcze budyń albo mąka ziemniaczana... ktoś przepisując popgubił składniki


kulinarne przepisy Dodaj komentarz




Ewa wachowicz wkłada w program Ewa Gotuje wiele serca, potrawy są niezwykle apetyczne, pięknie udekorowane i podane na wspaniale nakrytym stole.
Program można obejrzeć w telewizji Polsat, Polsat2, ATM ROZRYWKA.

Odcinki Ewa gotuje w TV:

Nowe odcinki Polsat sobota o godz. 10.10
Starsze odcinki na Polsat2:
- sobota godz. 13:00 ATM Rozrywka
- sobota godz. 19:30 Polsat2

- niedziela godz. 13:00 ATM Rozrywka
- niedziela godz. 19:30 Polsat2

- poniedziałek 13:20 i 13:50 ATM Rozrywka
- wt.- pt. 13:30 i 14:00 ATM Rozrywka

Nasza witryna - nieoficjalny Fanclub programu "Ewa gotuje" przytacza najlepsze - z niezwykłych przepisów Ewy Wachowicz oraz przepisy internautów.

Komentarze


Tytul
Tak można użyć cukinii do sałatki na zimę....
| 2017-07-26 7:50 |

Tytul
Czy zamiast ogórków można uzyc cukinii?...
| 2017-07-25 11:48 |

Tytul
Przepyszny chłodnik. Pozdrawiam Jola ...
| 2017-07-17 18:06 |

Keks
Może masz rację z tym obsypaniem bakalii mąką. U mnie tak jak na zdjęciu bakalie opadają na dno ciasta. Następnym razem ...
| 2017-04-02 19:43 |

cwibak
Zanim dodamy bakalie do ciasta, oprószmy je mąką, wówczas nie opadną na spód podczas pieczenia...
| 2017-04-01 17:36 |

Murzynek a nie ambasador
To jest typowy murzynek drogie panie. ...
| 2017-04-01 17:17 |

olej
Najlepszy jest olej kokosowy, bo nie utlenia się w wysokiej temp. i przez to nie jest szkodliwy...
| 2017-04-01 17:16 |

Ambasador a nie murzynek
To,że ciasto jest kakaowe, nie oznacza że jest murzynkiem. W tradycyjnym przedwojennym przepisie dodaje się mniej mleka...
| 2017-03-16 8:45 |
drupal hit counter