Strona wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na komputerze Użytkownika. Więcej szczegółów w Polityce prywatności
Nieoficjalna strona z Przepisami kulinarnymi programu Ewa Gotuje.
Oficjalna strona www.ewawachowicz.pl

410 sprawdzonych przepisów.






Strona główna >> Ciasta >> Przepisy na ciasta

Czas 55 minut Porcji 12 Trudność łatwe Koszt: do 25 zł Strona zoptymalizowana do drukowania przepisu kulinarnego

Składniki:

250 g masła
2,5 szklanki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
5 jajek
2 szklanki cukru
szklanka mleka
5 łyżek kakao
cukier waniliowy
garść prażonych orzechów włoskich
rodzynki
skórka pomarańczowa
szczypta soli
kieliszek rumu

Sposób wykonania:

Masło wrzucamy do garnka, roztapiamy, dodajemy cukier i kakao oraz mleko. Gdy masa nieco zgęstnieje zdejmujemy z ognia i dodajemy cukier waniliowy. Mieszamy. Od masy odlewamy 1/4 część i odstawiamy zaś do reszty dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia (porcjami, mieszając by nie zrobiły się grudy). Następnie dodajemy żółtka zaś z białek ubijamy pianę z dodatkiem soli. Ubitą pianę dodajemy do ciasta wraz z bakaliami i dokładnie mieszamy. Ciasto pieczemy w tortownicy przez około 50 60 minut w 180 stopniach C.
Jeszcze gorące nakłuwamy patykiem do szaszłyków i polewamy pozostawioną polewą (polewę wcześniej podgrzewamy i dodajemy do niej rum). Smacznego.
  • Currently 5.00/5

5.0/5 (3 głosy ) Zaloguj się by zagłosować

Poleć przepis znajomemu Poleć przepis znajomemu
pycha | | kulinarne przepisy [28]




Przepisów
Od
Dodano 2011-10-20 13:16

ambasador

gdzie tym przepisie w składnikach jest ilość kakao



Przepisów
Od
Dodano 2011-10-25 9:33

Tytul

A moim zdaniem to nie żaden ambasador,tylko murzynek trochę wzbogacony



Przepisów
Od
Dodano 2011-10-28 16:42

Tytul

Przecież jest podana ilość kakao 5 łyżek.



Przepisów
Od
Dodano 2011-11-06 19:22

Tytul

czy przed dodaniem żółtek ciasta nie trzeba wystudzić



Przepisów
Od
Dodano 2011-11-06 20:40

Ambasador

Można delikatnie przestudzić, byle nie za mocno u?miech



Przepisów
Od
Dodano 2011-11-14 22:11

Gabi

Ciasto jest pyszne robiłam w oststnia sobote a w niedziel już barkowało! Polecam



Przepisów
Od
Dodano 2011-11-19 18:47

ambasador?

Jak dla mnie ten ambasador to zwykly murzynek z bakaliami. Nie ma rewelacji chociaz da sie zjesc u?miech



Przepisów
Od
Dodano 2011-12-10 14:01

Tytul

uwielbiam to ciasto! wlasnie je robie po raz 2. pierwszy raz zrobilem je w sobote po poludniu i po ik 3 godzinach juz go nie bylo! :D



Przepisów
Od
Dodano 2011-12-10 14:06

PYCHAAAAAA! :D

do tego ciasta polecam orginalne kakao ,,cacao DecoMorreno,,
Nie jest to kakao dle dzieci jak wiekszosc innych. tego kakao uzywal najprawdopodobnie slodki niedzwiadek o imieniu Padinngton u?miechkakao ma na opakowaniu mlyn jakby co. i jest najlepsze do tego ciasta! mmm... pycha!



Przepisów
Od
Dodano 2011-12-10 14:09

pamietajcie!

5 lyzeczek kakao czyli male lyzeczki!



Przepisów
Od
Dodano 2012-02-18 11:18

MNIAMMM

jakie lyzeczki!!!!!!!!!!! przeciez wyraznie pisze 5 LYZEK !!!



Przepisów
Od
Dodano 2012-02-18 15:35

Ambasador

bardzo pyszne ciastou?miech)



Przepisów
Od
Dodano 2012-02-19 10:42

paluszki lizac

bardzo mi smakuje to ciasto jest ok tylko ze ja robiłam to ez rodzynek



Przepisów
Od
Dodano 2012-02-19 14:28

ambasador

ciasto jest bardzo dobre



Przepisów
Od
Dodano 2012-02-24 15:19

olga

ciasto dobre udoskonalony murzynek



Przepisów
Od
Dodano 2012-02-25 11:54

gość

Czy zamiast rumu można dodać jakiś inny alkohol?? Albo w ogóle pominąć ten skłądnik??

pycha - moderator
pycha
Przepisów 43
Od 2011-01-24 18:49
Dodano 2012-02-25 14:37

Ambasador

możemy dodać inny alkohol, możemy też dodać np. odrobinę aromatu rumowy



Przepisów
Od
Dodano 2012-02-26 9:29

Tytul

Do takiej ilościa kakao, czyli
5 łyżek trzeba chyba dać
więcej proszku do pieczenia,
bo mnie wyszło trochę za mało
wyrośnięte, czyli albo zmniejszyć kakao, albo więcej proszku do
pieczenia!!!



Przepisów
Od
Dodano 2012-02-26 15:28

olga

a mnie wyszedl dosyc wysoki i pieklam go na duzej blaszce i nie umniejszalam ani nie zwiekszalam ilosci skladnikow



Przepisów
Od
Dodano 2012-02-26 19:04

Tytul

ja mam ten sam przepis , tylo na wierzch ciasta dodaję 1\2 kg sera ukręconego z jajami -2szt i budyniem i wychodzi z tego przepyszna 'izaura"



Przepisów
Od
Dodano 2012-03-13 14:31

Tytul

co to za ambasador to przeciez zwykły murzyneku?miech



Przepisów
Od
Dodano 2012-03-14 3:57

Tytul

TAKI SOBIE!



Przepisów
Od
Dodano 2012-03-14 10:29

Tytul

Możne to ciasto przekroić na pół i przełozyc kremem karpatkowym lub na bazie mleka w proszku u?miech SMACZNEGO



Przepisów
Od
Dodano 2012-03-31 12:44

Tytul

własnie takie ciasta lubie piec ,szybkie w wykonaniu ,pyszne a jeżeli chodzi o nazwe to zwał jak zwał



Przepisów
Od
Dodano 2012-04-07 11:18

Tytul

pyszne szybkie oryginalne



Przepisów
Od
Dodano 2012-06-14 23:23

smakosz

No Tytul jak jesteś amatorem ciast z proszku,to nic dziwnego,że normalne Ci nie smakują.Gratuluję! To ciasto jest bardzo dobre,należy tylko używać dobrych składników.



Przepisów
Od
Dodano 2013-01-09 15:58

To jest to!

To pyszne ciasto robiła jeszcze moja mama.Pamiętam,że im bylo starsze,tym lepsze.Orzechow nie prażę,nie dodaję rodzynek.Rum z pewnościa.A kakao..im go mniej,tym ciasto jest bardziej wilgotne.Można pofantazjowac z dodatkami,ale bez przesady.Pycha!



Przepisów
Od
Dodano 2013-07-05 14:33

ad 1 wypowiedzi-. że za du

wg mnie 5 łyżek kakao jest ok! bo wyjdzie popłuczyna niby czekoladowego ciasta, można dodać i więcej albo dodać jeszcze trochę dobrej belgijskie czekolady aby było bardziej czekoladowe...mniam!
Byłam sceptyczna co do gotowania Pani Ewy ale widzowie dopisują i przesyłają fajne przepisy. Trochę czasem szwankuje słownictwo typu "zaglądnęłam" albo "dodam do
robota" Niemniej jednak to co jest b. pozytywne to Pani Ewa używa sztućców do próbowania potraw a nie palców i to jest dużym atutem w porównaniu z "Ugotowanymi"- gdzie obrzydliwie wilizują i podjadają z garnków i z palców uklepując dłońmi bez folii np trufle, pralinki Często zdarza się to restauracjach odwiedzanych przez samą p. M. Gessler


kulinarne przepisy Dodaj komentarz




Ewa wachowicz wkłada w program Ewa Gotuje wiele serca, potrawy są niezwykle apetyczne, pięknie udekorowane i podane na wspaniale nakrytym stole.
Program można obejrzeć w telewizji Polsat oraz Polsat2.

Odcinki Ewa gotuje w TV:
Premiera wiosenna do 2 marca 2013 r.

Nowe odcinki Polsat sobota o godz. 10.10
Starsze odcinki na Polsat2:
- godz. 19.30 sobota
- godz. 15.00 niedziela
- godz. 19.30 niedziela
- godz. 05.00 wtorek

Nasza witryna - nieoficjalny Fanclub programu "Ewa gotuje" przytacza najlepsze - z niezwykłych przepisów Ewy Wachowicz oraz przepisy internautów.

Przepisy Majki na ciasta
Komentarze


Tytul
a co z serem?!...
| 2014-10-01 13:45 |

Tytul
Przepis ok a zdjęcie rewelacyjne, aż zachęca do zrobienia naleśników....
| 2014-09-02 11:06 |

Naleśniki
Zgraja smiesznych ludzików ktorzy wszystko krytykują a to skradziony przepis, a to nie smaczne . Czy napewno to robiliśc...
| 2014-08-28 21:43 |

Tytul
sałatka bardzo pyszna dziękuję P Ewo. Lusi...
| 2014-08-26 16:17 |

Pyszne ciasto
Ciasto proste do zrobienia i bardzo smaczne.
Zmniejszyłem jednak trochę temperaturę piekarnika. Myślę, że ci, któ...
| 2014-08-24 11:22 |

Karolina
Próbowałam wiele przepisów ale ten jest najlepszy tyle że robię wszystko x2 żeby ciasto było grubsze i rozkładam na cała...
| 2014-08-19 20:11 |

Tytul
W tamtym roku robiłam ogórki w/g przepisu pani Ewy W. z czosnkiem,zanim włożyłam do słoikówp ołowę wyjadłam.PYSZNA !!!!...
| 2014-08-18 16:11 |

do ciapa
Poczytaj o pasteryacji i dopiero wówczas wypowiadaj się....
| 2014-08-06 18:45 |
drupal hit counter