Strona wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na komputerze Użytkownika. Więcej szczegółów w Polityce prywatności
Nieoficjalna strona z Przepisami kulinarnymi programu Ewa Gotuje.
Oficjalna strona www.ewawachowicz.pl
452 sprawdzonych przepisów.






Strona główna >> Dania główne >> Przepisy internautów

Czas 35 minut Porcji 2 Trudność łatwe Koszt: do 25 zł Strona zoptymalizowana do drukowania przepisu kulinarnego

Składniki:

Spód do pizzy:
100 gramów mąki z ciecierzycy
200 ml wody
2 łyżki oliwy
pół łyżeczki soli
pół łyżeczki rozmarynu
pół łyżeczki oregano


Farsz pizzy:
puszka pomidorów lub w sezonie 4 świeże pomidory
150 g sera
średnia cebula
pół papryki czerwonej
kilkanaście oliwek
łyżeczka oregano
łyżka oliwy
ząbek czosnku
bazylia do posypania
oliwa

Sposób wykonania:

Dziś propozycja na pizzę bezglutenową na spodzie z ciecierzycy. Pyszna, chrupiąca, bez ciasta drożdżowego i sera. Wyglądem i smakiem bardzo przypomina klasyczną pizzę. Spód wykonano z mąki z ciecierzycy.


Składniki ciasta dokładnie ze sobą mieszamy. Aby mąka z ciecierzycy rozpuściła się bez grudek, odstawiamy masę na kilkanaście minut i znowu mieszamy. Napuszone ciasto wlewamy na wysmarowaną olejem okrągłą formę o średnicy około 25 cm. Rozgrzewamy piekarnik i pieczemy z termoobiegiem przez 15 - 20 minut w zależności od grubości ciasta w temperaturze 230 -250 st. C aż ciasto się zarumieni.

Kroimy w kostkę cebulę i podsmażamy na oliwie. Dodajemy pokrojone pomidory i razem z cebulką podsmażamy. Przyprawiamy solą, pieprzem, oregano i posiekanym czosnkiem. Farsz mieszamy i dusimy do czasu aż soki odparują.

Upieczony spód pizzy wyjmujemy z foremki kładziemy na blaszkę. Smarujemy równomiernie farszem. Na wierzch posypujemy oliwki i pokrojone w paski lub kostkę paprykę. Starkowanym serem posypujemy pizzę dopiero na 5 minut przed końcem pieczenia. Pieczemy w temperaturze około 200 st. C przez 15 - 20 minut aż całość się zarumieni i ser rozpuści.
  • Currently 0.00/5

0.0/5 (0 głosów ) Zaloguj się by zagłosować

Poleć przepis znajomemu Poleć przepis znajomemu
~Gosc | | kulinarne przepisy [0]






Ewa Wachowicz wkłada w program Ewa Gotuje wiele serca, potrawy są niezwykle apetyczne, pięknie udekorowane i podane na wspaniale nakrytym stole.
Program można obejrzeć w telewizji Polsat, Polsat2, ATM ROZRYWKA.

Odcinki Ewa gotuje w TV:

Nowe odcinki Polsat sobota o godz. 10.10
Starsze odcinki na Polsat2:
- sobota godz. 13:00 ATM Rozrywka
- sobota godz. 19:30 Polsat2

- niedziela godz. 13:00 ATM Rozrywka
- niedziela godz. 19:30 Polsat2

- poniedziałek 13:20 i 13:50 ATM Rozrywka
- wt.- pt. 13:30 i 14:00 ATM Rozrywka

Nasza witryna - nieoficjalny Fanclub programu "Ewa gotuje" przytacza najlepsze - z niezwykłych przepisów Ewy Wachowicz oraz przepisy internautów.
FB20 790 osoby lubia to

Komentarze


Tytul
Pierniczki rewelacyjne będę musiała zrobić jeszcze raz bo większość już zjedzona.
Pozdrawiam mama 2 łakomczuszków...
| 2017-12-19 12:00 |

Aleksandra
Dlaczego sam się imieniem nie podpisałeś, marudo? Tak trudno przyjąć do wiadomości, że dania wege są bezmięsne?
P...
| 2017-12-16 10:44 |

Aleksandra
Zamów catering zamiast marudzić, będzie szybciej i prościej. Widać chłopiec z gimnazjum nigdy nie uczestniczył w przygot...
| 2017-12-16 10:40 |

Tytul
Nie :ryba po grecku, tylko kotlety sojowe po grecku. Nazywajmy rzeczy po imieniu. Polędwica z łososia przy tym wysiada. ...
| 2017-12-15 19:59 |

Tytul
Bigos można zrobić dużo wcześniej i zamrozić, natomiast warzywa do ryby po grecku? Wyjmie się "rozciapciane", a przygoto...
| 2017-12-15 19:55 |

Tytul
Wyśmienicie wygląda :)...
| 2017-10-16 18:40 |

Tytul
Tak można użyć cukinii do sałatki na zimę....
| 2017-07-26 7:50 |

Tytul
Czy zamiast ogórków można uzyc cukinii?...
| 2017-07-25 11:48 |