Strona wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na komputerze Użytkownika. Więcej szczegółów w Polityce prywatności
Nieoficjalna strona z Przepisami kulinarnymi programu Ewa Gotuje.
Oficjalna strona www.ewawachowicz.pl

410 sprawdzonych przepisów.






Strona główna >> Dania główne >> Potrawy wigilijne

Czas 75 minut Porcji 4 Trudność łatwe Koszt: do 25 zł Strona zoptymalizowana do drukowania przepisu kulinarnego

Składniki:

Zakwas na barszcz (nastawiamy 2 tygodnie wcześniej):

Kilogram czerwonych buraków
Główka czosnku
Kromka razowego chleba
3 litry wody
3 łyżeczki soli
Szczypta cukru
Szczypta kminku

W dniu wigilii gotujemy barszcz:

10 dag grzybków suszonych
2 marchewki
1 pietruszka
1 cebula
Kawałek selera
Zakwas na barszcz
Kilka ziaren ziela angielskiego
2 liście laurowe
Kilka ziaren pieprzu
2 ząbki czosnku
Sól, pieprz, cukier
Do smaku: sok z cytryny

Uszka ciasto:

3 szklanki mąki
Szklanka dobrze ciepłej wody
Jajko
Sól

Farsz do uszek:

10 dag grzybów suszonych
Cebula
Sól, pieprz do smaku

Sposób wykonania:

Przygotowanie tej wspaniałej zupy na Wigilię jaką jest barszcz czerwony z uszkami zaczynamy 2 tygodnie wcześniej. Ponieważ musimy uzyskać zakwas niezbędny do przyrządzenia tej wigilijnej zupy. Wodę na zakwas gotujemy i studzimy. Buraki obieramy ze skóry i kroimy w plastry, wrzucamy do dużego słoika, do niego dodajemy też obrany czosnek, kromkę chleba razowego, sól, kminek i szczyptę cukru. Całość zalewamy przestudzoną wodą. Słoik przykrywamy talerzykiem i odstawiamy w takie miejsce by nam nie przeszkadzał (w temperaturze pokojowej) na około 4-5 dni.

W dniu Wigilii zakwas przecedzamy przez gęste sitko lub gazę (wcześniej za pomocą łyżki zdejmujemy szum który zebrał się na barszczu). Zakwas wstawiamy do lodówki.
Suszone grzyby na zupę zalewamy wodą na około 2 godziny, po tym czasie dodajemy do nich (nie zlewając wody) pieprz, ziele angielskie, liść laurowy oraz obraną i pokrojoną włoszczyznę w tym cebulę przekrojoną na pół oraz posiekany czosnek, całość gotujemy aż warzywa będą miękkie.

Cały wywar przecedzamy przez sito w celu oddzielenia zbędnych na tym etapie warzyw i przypraw. Do czystego wywaru dodajemy zakwas (wg uznania, najlepiej dodawać stopniowo i próbować), zupę przyprawiamy tez sokiem z cytryny, solą, pieprzem i cukrem – dla przełamania smaku. Całość chwilkę podgrzewamy i nasz barszcz gotowy. Przygotowujemy uszka.

Farsz: grzyby zalewamy wrzątkiem, gdy zmiękną odcedzamy i mielimy przez maszynkę lub drobno siekamy. Cebulę kroimy w kostkę, smażymy na masełku, gdy się zeszkli dodajemy do niej posiekane grzyby. Gotowy farsz doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Do mąki wlewamy gorącą wodę by ją zaparzyć (najlepiej zrobić to w misce, wówczas nasza woda nie ucieknie), po zaparzeniu ciasta i lekkim jego przestudzeniu poprzez ostrożne zagniatanie, dodajemy jajko i szczyptę soli, wyrabiamy gładkie ciasto. Ciasto wałkujemy na podsypanej mąką tortownicy, bardzo cienko. Z ciasta wycinamy kwadraty, których boki są wielkości 5 cm. Na każdy kwadracik nakładamy nieco farszu, składamy w trójkąt po czym zlepiamy jego brzegi formując uszka. Uszka wrzucamy na osolony wrzątek, gdy wypłyną są gotowe do spożycia, wówczas zalewamy je zimną wodą i cedzimy przez sitko ostrożnie by się nie rozleciały.
Uszka nakładamy na talerze, zalewamy ciepłym barszczem i podajemy na wigilijny stół.

Wesołych Świąt życzy Aleksandra.
  • Currently 5.00/5

5.0/5 (1 głos ) Zaloguj się by zagłosować

Poleć przepis znajomemu Poleć przepis znajomemu
~Gosc | | kulinarne przepisy [0]






Ewa wachowicz wkłada w program Ewa Gotuje wiele serca, potrawy są niezwykle apetyczne, pięknie udekorowane i podane na wspaniale nakrytym stole.
Program można obejrzeć w telewizji Polsat oraz Polsat2.

Odcinki Ewa gotuje w TV:
Premiera wiosenna do 2 marca 2013 r.

Nowe odcinki Polsat sobota o godz. 10.10
Starsze odcinki na Polsat2:
- godz. 19.30 sobota
- godz. 15.00 niedziela
- godz. 19.30 niedziela
- godz. 05.00 wtorek

Nasza witryna - nieoficjalny Fanclub programu "Ewa gotuje" przytacza najlepsze - z niezwykłych przepisów Ewy Wachowicz oraz przepisy internautów.

Przepisy Majki na ciasta
Komentarze


Naleśniki
Zgraja smiesznych ludzików ktorzy wszystko krytykują a to skradziony przepis, a to nie smaczne . Czy napewno to robiliśc...
| 2014-08-28 21:43 |

Tytul
sałatka bardzo pyszna dziękuję P Ewo. Lusi...
| 2014-08-26 16:17 |

Pyszne ciasto
Ciasto proste do zrobienia i bardzo smaczne.
Zmniejszyłem jednak trochę temperaturę piekarnika. Myślę, że ci, któ...
| 2014-08-24 11:22 |

tytul
=...
| 2014-08-20 10:27 |

Karolina
Próbowałam wiele przepisów ale ten jest najlepszy tyle że robię wszystko x2 żeby ciasto było grubsze i rozkładam na cała...
| 2014-08-19 20:11 |

Tytul
W tamtym roku robiłam ogórki w/g przepisu pani Ewy W. z czosnkiem,zanim włożyłam do słoikówp ołowę wyjadłam.PYSZNA !!!!...
| 2014-08-18 16:11 |

do ciapa
Poczytaj o pasteryacji i dopiero wówczas wypowiadaj się....
| 2014-08-06 18:45 |

Tytul
25 minut gotwania ogorka to wyjdzie z tego pirre wg mnie ogórek powinien byc twardy a nie "ciapa"...
| 2014-08-06 8:51 |
drupal hit counter