Strona wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na komputerze Użytkownika. Więcej szczegółów w Polityce prywatności
Nieoficjalna strona z Przepisami kulinarnymi programu Ewa Gotuje.
Oficjalna strona www.ewawachowicz.pl
410 sprawdzonych przepisów.






Strona główna >> Dania główne >> Przystawki przekąski

Czas 35 minut Porcji 4 Trudność łatwe Koszt: do 25 zł Strona zoptymalizowana do drukowania przepisu kulinarnego

Składniki:

2 bakłażany
opakowanie sera feta
sól
olej do blachy

sos pomidorowy:
3 cebule
6 ząbków czosnku
1 papryczka chili
2 pomidory
puszka krojonych pomidorów
sól, pieprz
olej
świeże liście bazylii

Sposób wykonania:

Bakłażany myjemy, kroimy w plastry 2 cm, oprószamy solą, odkładamy, gdy pokryją się rosą wycieramy je ręcznikiem papierowym. Blachę smarujemy oliwą, układamy na blaszce plastry bakłażanów, zapiekamy je 10 minut w 180 stopniach C.
Sos: cebulę kroimy w kostkę, szklimy na oleju, dodajemy posiekane ząbki czosnku. Z papryki usuwamy nasiona kroimy w kostkę dodajemy do cebuli chwilę dusimy. Pomidory sparzamy obieramy ze skóry, kroimy w kostkę i wraz z pomidorami z puszki dodajemy do cebuli. Sos dusimy aż zgęstnieje, na koniec przyprawiamy go solą i pieprzem oraz posiekanymi liśćmi bazylii.
Bakłażany wyjmujemy z piekarnika, w naczyniu żaroodpornym układamy : 1/3 sosu pomidorowego, plastry zapieczonego bakłażana, resztę sosu i na koniec plastry fety. Całość zapiekamy 15 minut w 180 stopniach C.
  • Currently 5.00/5

5.0/5 (1 głos ) Zaloguj się by zagłosować

Poleć przepis znajomemu Poleć przepis znajomemu
~Gosc | | kulinarne przepisy [0]






Ewa wachowicz wkłada w program Ewa Gotuje wiele serca, potrawy są niezwykle apetyczne, pięknie udekorowane i podane na wspaniale nakrytym stole.
Program można obejrzeć w telewizji Polsat oraz Polsat2.

Odcinki Ewa gotuje w TV:
Premiera wiosenna do 2 marca 2013 r.

Nowe odcinki Polsat sobota o godz. 10.10
Starsze odcinki na Polsat2:
- godz. 19.30 sobota
- godz. 15.00 niedziela
- godz. 19.30 niedziela
- godz. 05.00 wtorek

Nasza witryna - nieoficjalny Fanclub programu "Ewa gotuje" przytacza najlepsze - z niezwykłych przepisów Ewy Wachowicz oraz przepisy internautów.

Komentarze


mądra sowa
Uwaga!!!Podstawa przy robieniu cist drożdżowych,musi być ciepło i w tedy ciasto będzie pulchne.Pozdrawiam i życzę udanyc...
| 2015-02-12 17:24 |

faworki
ten przepis jest super...
| 2015-02-12 9:32 |

Matematyka
Słuszna uwaga, poprawiona niescisłość. Tylko teraz pytanie czy równoległobok dotrze do wyobraźni tak jak romb....
| 2015-02-11 10:05 |

Faworki
Przepis fajny, tylko mała uwaga: romb ma boki o takiej samej długości. Ten "drugi" romb to równoległobok.
| 2015-02-10 17:26 |

Tytul
ciasto na pewno bardzo dobra aje ja postanowilam coś zmienic ugotowany kisiel połaczyłam z 20 dkg masła utartego na...
| 2015-01-29 3:35 |

Tytul
sprawdzilam przepis ,polecam ...
| 2015-01-25 13:53 |

rokalik
jako piekarzowi to nawet mi się udały polecam i pozdrawiam tomczysko ...
| 2015-01-18 18:24 |

Tytul
Spróbuj ale na swoją odpowiedzialność. W przepisie jest śmietana i tego proszę się trzymać :)...
| 2015-01-15 9:30 |
drupal hit counter