Strona wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na komputerze Użytkownika. Więcej szczegółów w Polityce prywatności
Nieoficjalna strona z Przepisami kulinarnymi programu Ewa Gotuje.
Oficjalna strona www.ewawachowicz.pl
412 sprawdzonych przepisów.






Strona główna >> Dania główne >> Tradycyjne polskie dania

Czas 45 minut Porcji 10 Trudność łatwe Koszt: do 25 zł Strona zoptymalizowana do drukowania przepisu kulinarnego

Składniki:

2 kg ziemniaków
1 kg żeberek
2 cebule
3 ząbki czosnku
2 jajka
1/3 szklanki grysiku
łyżka tymianku
łyżeczka majeranku
sól, pieprz
łyżka oleju

kwaśna śmietana


Sposób wykonania:

Żeberka dzielimy na paski, czosnek przeciskamy przez praskę, nacieramy nim żeberka, posypujemy tymiankiem oraz solą i pieprzem, wkładamy na pół godziny do lodówki.
Ziemniaki obieramy a następnie tarkujemy na drobnych oczkach, do masy dodajemy roztrzepane jajka oraz grysik a także majeranek oraz sól i pieprz, masę mieszamy.
Żeberka obsmażamy z każdej strony na łyżce oleju, następnie dodajemy do nich posiekaną cebulę i chwilkę smażymy, gdy cebulka sie zrumieni żeberka przekładamy do naczynia żaroodpornego i zalewamy masą ziemniaczaną. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy 1,5 godziny. Podajemy z kwaśną śmietaną.
  • Currently 5.00/5

5.0/5 (4 głosy ) Zaloguj się by zagłosować

Poleć przepis znajomemu Poleć przepis znajomemu
~Gosc | | kulinarne przepisy [4]




Przepisów
Od
Dodano 2012-01-18 18:33

Potrawa smaczna i łatwa

To pierwszy przepis Pani Ewy, który odważyłem się zrealizować.Okazało się, że jest prosty a potrawa wyjątkowo smaczna. Podałem ją w Halloween i był to strzał w dziesiątkę u?miech



Przepisów
Od
Dodano 2012-01-19 20:40

uzupełnienie do Halloween

Wykonałem tę babkę jeszcze kilka razy i przekonałem się, że jest o wiele smaczniejsza bez dodatku jajka.



Przepisów
Od
Dodano 2012-03-24 15:41

Grysik

Moje pytanie brzmi o jaki grysik chodzi? bo tą nazwe stosuje się do wielu rzeczy.



Przepisów
Od
Dodano 2012-06-23 16:33

Tytul

kasza manna


kulinarne przepisy Dodaj komentarz




Ewa wachowicz wkłada w program Ewa Gotuje wiele serca, potrawy są niezwykle apetyczne, pięknie udekorowane i podane na wspaniale nakrytym stole.
Program można obejrzeć w telewizji Polsat oraz Polsat2.

Odcinki Ewa gotuje w TV:
Premiera wiosenna do 2 marca 2013 r.

Nowe odcinki Polsat sobota o godz. 10.10
Starsze odcinki na Polsat2:
- godz. 19.30 sobota
- godz. 15.00 niedziela
- godz. 19.30 niedziela
- godz. 05.00 wtorek

Nasza witryna - nieoficjalny Fanclub programu "Ewa gotuje" przytacza najlepsze - z niezwykłych przepisów Ewy Wachowicz oraz przepisy internautów.

Komentarze


Tytul
Bardzo dobry przepis. serdecznie dziękuję :)...
| 2015-07-29 17:12 |

Tytul
taka ilosc podalam,bo latwiej potem obliczyc proporcje.Wystarczy 1/3 tej ilosci.Pozdrawiam
...
| 2015-07-11 19:19 |

Tytul
Przepraszam zapomniałam że na sam koniec dodaję rozpuszczoną 2 łyzeczki żelatyny...
| 2015-06-04 18:35 |

Tytul
Tą mase robie od dawna i zawsze mi się udaje,tylko ja robie biały biszkopt, budyn gotuję na soku z ananasu, cukier daję ...
| 2015-06-04 18:32 |

Tytul
Korzystałam z przepisu kilka razy,za kazdym zarem wychodzil:-)ja wole wersje z mniejsza iloscia cukru:-)...
| 2015-04-13 10:22 |

przepis
Nic nie wychodzi mi z tego przepisu trzeci placek i trzeci zakalec ...
| 2015-04-04 17:48 |

piramida
witam, właśnie upiekło się ciasto, i razem z kremem jest pyszne. Jak dla mnie trochę więcej cukru w cieście by nie zaszk...
| 2015-03-16 19:13 |

mądra sowa
Uwaga!!!Podstawa przy robieniu cist drożdżowych,musi być ciepło i w tedy ciasto będzie pulchne.Pozdrawiam i życzę udanyc...
| 2015-02-12 17:24 |
drupal hit counter