Strona wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na komputerze Użytkownika. Więcej szczegółów w Polityce prywatności
Nieoficjalna strona z Przepisami kulinarnymi programu Ewa Gotuje.
Oficjalna strona www.ewawachowicz.pl
445 sprawdzonych przepisów.


przepisy na domowe wypieki
Ciasta
    przepisy na domowe sałatki
sałatki
 




Strona główna >> Ciasta >> Przepisy na ciasta

Czas 45 minut Porcji 6 Trudność łatwe Koszt: do 10 zł Strona zoptymalizowana do drukowania przepisu kulinarnego

Składniki:

130 g mąki ziemniaczanej
160 g + 20 g mąki pszennej typ500
200 g masła
200 g cukru
10 g kakao
4 jajka
szczypta soli
1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
1 laska wanilii

Do wysmarowania blachy łyżeczka masła
Do dekoracji cukier puder lub masa czekoladowa

Sposób wykonania:

Mąkę ziemniaczaną oraz 160 g mąki pszennej przesiewamy wraz z proszkiem do pieczenia. Kostkę masła rozpuszczamy na małym ogniu. Jajka wbijamy do miski oprószamy solą i chwilę miksujemy. Wsypujemy cukier i miksujemy aż uzyskamy puszystą masę. Następnie łyżką dosypujemy przesianą mąkę i cały czas miksujemy na małych obrotach. Dodajemy miąższ z laski wanilii. Wlewamy ostudzone, rozpuszczone masło i chwilę mieszamy.
Powstałą masę dzielimy na dwie części. Do jednej dodajemy pozostałe 20 g przesianej mąki pszennej, a do drugiej części przesiane kakao. Obie masy mieszamy miksujemy przez chwilę.
Formę do babki piaskowej smarujemy łyżką masła. Wlewamy najpierw jasną masę ciasta, a następnie w środek wlewamy ciemną masę. Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 180 st i pieczemy około 60 minut z termoobiegiem.
Po ostudzeniu polewamy ciasto masą czekoladową lub oprószamy cukrem pudrem.
  • Currently 0.00/5

0.0/5 (0 głosów ) Zaloguj się by zagłosować

Poleć przepis znajomemu Poleć przepis znajomemu
~Gosc | | kulinarne przepisy [0]






Ewa wachowicz wkłada w program Ewa Gotuje wiele serca, potrawy są niezwykle apetyczne, pięknie udekorowane i podane na wspaniale nakrytym stole.
Program można obejrzeć w telewizji Polsat, Polsat2, ATM ROZRYWKA.

Odcinki Ewa gotuje w TV:

Nowe odcinki Polsat sobota o godz. 10.10
Starsze odcinki na Polsat2:
- sobota godz. 13:00 ATM Rozrywka
- sobota godz. 19:30 Polsat2

- niedziela godz. 13:00 ATM Rozrywka
- niedziela godz. 19:30 Polsat2

- poniedziałek 13:20 i 13:50 ATM Rozrywka
- wt.- pt. 13:30 i 14:00 ATM Rozrywka

Nasza witryna - nieoficjalny Fanclub programu "Ewa gotuje" przytacza najlepsze - z niezwykłych przepisów Ewy Wachowicz oraz przepisy internautów.

Komentarze


Keks
Może masz rację z tym obsypaniem bakalii mąką. U mnie tak jak na zdjęciu bakalie opadają na dno ciasta. Następnym razem ...
| 2017-04-02 19:43 |

cwibak
Zanim dodamy bakalie do ciasta, oprószmy je mąką, wówczas nie opadną na spód podczas pieczenia...
| 2017-04-01 17:36 |

Murzynek a nie ambasador
To jest typowy murzynek drogie panie. ...
| 2017-04-01 17:17 |

olej
Najlepszy jest olej kokosowy, bo nie utlenia się w wysokiej temp. i przez to nie jest szkodliwy...
| 2017-04-01 17:16 |

Ambasador a nie murzynek
To,że ciasto jest kakaowe, nie oznacza że jest murzynkiem. W tradycyjnym przedwojennym przepisie dodaje się mniej mleka...
| 2017-03-16 8:45 |

Tytul
Przepis jest czytelny i nie wiem skąd takie pytania....
| 2017-02-18 14:19 |

rewelacja
sałatka jest pyszna...
| 2017-02-15 21:22 |

Emi:-)
Rogaliki pyszne, udały się tylko troszkę zmieniłam przepis, ponieważ robiłam z jabłkiem (renetą).
Do ciasta dodał...
| 2017-02-11 19:48 |
drupal hit counter