Strona wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na komputerze Użytkownika. Więcej szczegółów w Polityce prywatności
Nieoficjalna strona z Przepisami kulinarnymi programu Ewa Gotuje.
Oficjalna strona www.ewawachowicz.pl

410 sprawdzonych przepisów.






Strona główna >> Ciasta >> Przepisy na Ciasteczka

Czas 55 minut Porcji 15 Trudność łatwe Koszt: do 25 zł Strona zoptymalizowana do drukowania przepisu kulinarnego

Składniki:

40 dag mąki pszennej
15 dag cukru
25 dag masła
2 żółtka
łyżka kwaśnej śmietany

krem budyniowy:
1 budyń waniliowy ugotowany na mleku
2 łyżki masła
2 żółtka

owoce: borówki, maliny, jagody

Sposób wykonania:

Mąkę wysypujemy na stolnicę i siekamy z masłem, gdy zrobi się kruszonka dodajemy cukier i żółtka oraz kwaśną śmietanę, zagniatamy gładki ciasto. Zawijamy je w folię i wkładamy na pół godziny do lodówki. Po tym czasie wyjmujemy i wałkujemy na mniej więcej 0,5 cm podsypując mąką.

Foremki na babeczki smarujemy masłem, za ich pomocą wykrawamy w rozwałkowanym cieście kółko i wylepiamy nim foremkę i jej brzegi. Dno babeczki nakłuwamy widelcem, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 10 minut. Studzimy.

Masa budyniowa: mleko gotujemy z masłem, w odlanej części zimnego mleka mieszamy budyń, do budyniu wbijamy żółtka, mieszamy energicznie, masę wlewamy na gotujące się mleko. Po zagotowaniu masy studzimy. Zimną napełniamy babeczki które z kolei dekorujemy owocami.
  • Currently 5.00/5

5.0/5 (1 głos ) Zaloguj się by zagłosować

Poleć przepis znajomemu Poleć przepis znajomemu
pycha | | kulinarne przepisy [3]




Przepisów
Od
Dodano 2013-02-10 11:15

Krem budyniowy

Mam pytanie,czy ten krem budyniowy mozna uzywac do przekladania tortow?Bo te wszystkie kremy budyniowe ktore trzeba miksowac z maslem nie wychodza mi zbyt dobrze,a ten przepis wydaje mi sie super.Pozdrawiam



Przepisów
Od
Dodano 2013-02-10 13:40

krem

myślę, że można



Przepisów
Od
Dodano 2014-02-02 11:07

babeczki

bardzo dobre


kulinarne przepisy Dodaj komentarz




Ewa wachowicz wkłada w program Ewa Gotuje wiele serca, potrawy są niezwykle apetyczne, pięknie udekorowane i podane na wspaniale nakrytym stole.
Program można obejrzeć w telewizji Polsat oraz Polsat2.

Odcinki Ewa gotuje w TV:
Premiera wiosenna do 2 marca 2013 r.

Nowe odcinki Polsat sobota o godz. 10.10
Starsze odcinki na Polsat2:
- godz. 19.30 sobota
- godz. 15.00 niedziela
- godz. 19.30 niedziela
- godz. 05.00 wtorek

Nasza witryna - nieoficjalny Fanclub programu "Ewa gotuje" przytacza najlepsze - z niezwykłych przepisów Ewy Wachowicz oraz przepisy internautów.

Przepisy Majki na ciasta
Komentarze


tytul
=...
| 2014-08-20 10:27 |

Karolina
Próbowałam wiele przepisów ale ten jest najlepszy tyle że robię wszystko x2 żeby ciasto było grubsze i rozkładam na cała...
| 2014-08-19 20:11 |

Tytul
W tamtym roku robiłam ogórki w/g przepisu pani Ewy W. z czosnkiem,zanim włożyłam do słoikówp ołowę wyjadłam.PYSZNA !!!!...
| 2014-08-18 16:11 |

do ciapa
Poczytaj o pasteryacji i dopiero wówczas wypowiadaj się....
| 2014-08-06 18:45 |

Tytul
25 minut gotwania ogorka to wyjdzie z tego pirre wg mnie ogórek powinien byc twardy a nie "ciapa"...
| 2014-08-06 8:51 |

Tytul
Pasteryzację liczy się od momentu gdy woda w garnku zacznie wrzeć. Czasem jak masz zimną wodę i zimne słoiki z zawartośc...
| 2014-08-01 8:43 |

Tytul
pasteryzowac około 25 min- ale jest to całkowity czas od kiedy włożymy słoiki z zimna sałatką do nagrzanego piekarnika c...
| 2014-07-31 17:23 |

:-)
Właśnie jestem w trakcie robienia sałatki :-)Wpadłam podejrzeć przepis, i właśnie zagotowałam zalewę, mam adzieje , że n...
| 2014-07-31 14:04 |
drupal hit counter