Strona wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na komputerze Użytkownika. Więcej szczegółów w Polityce prywatności
Nieoficjalna strona z Przepisami kulinarnymi programu Ewa Gotuje.
Oficjalna strona www.ewawachowicz.pl
410 sprawdzonych przepisów.






Strona główna >> Dania główne >> Przepisy internautów

Czas 55 minut Porcji 12 Trudność łatwe Koszt: do 25 zł Strona zoptymalizowana do drukowania przepisu kulinarnego

Składniki:

7 paczek herbatników "szkolnych"
gotowa masa kajmakowa (polecam Bakalland)

masa budyniowa:
2 szklanki mleka
szklanka cukru
1 cukier waniliowy
5 łyżek mąki
3 łyżki mąki ziemniaczanej

kostka masła

0,5 litra śmietany kremówki
śmietan fixy
2 łyżki cukru pudru

mleczna czekolada do posypania wierzchu

Sposób wykonania:

Wspaniałe ciasto którego nie może zabraknąć na żadne święta - 3 bit bez pieczenia.
Blaszkę prostokątną a raczej jej spód wykładamy herbatnikami, te smarujemy masą kajmakową, przykrywamy drugą warstwą herbatników.
W przypadku braku gotowej masy kajmakowej można:
- gotować około dwóch godziny pod przykryciem zapuszkowanego mleka słodzonego skondensowanego
- lub roztopić cukierki krówki, które trzeba rozpuścić ze śmietanką 30% aby masa nie była za gęsta.


Masa budyniowa: szklankę mleka gotujemy z cukrem i cukrem waniliowym, w drugiej szklance mleka mieszamy mąkę ziemniaczaną i pszenną, gdy mleko zawrze wlewamy nasze rozmieszane mąki i mieszamy budyń, chwilę gotujemy a gdy zgęstnieje studzimy.
masło ucieramy mikserem na puch, dodajemy po łyżce przestudzonego budyniu wciąż ucierając aż budyń się wyczerpie.
Masę kładziemy na herbatniki i przykrywamy kolejną warstwą herbatników.

Schłodzoną śmietanę ubijamy, pod koniec dodajemy cukier puder i śmietan fix. Ubitą wykładamy na herbatniki. Wierzch ciasta posypujemy startą czekoladą najlepiej gorzką gdyż ciasto jest dość słodkie. Ciasto najlepiej smakuje na drugi dzień od zrobienia u?miech
  • Currently 5.00/5

5.0/5 (1 głos ) Zaloguj się by zagłosować

Poleć przepis znajomemu Poleć przepis znajomemu
pycha | | kulinarne przepisy [4]




Przepisów
Od
Dodano 2012-12-22 19:52

Tytul

Robię identycznie, tylko z gotowym budyniem - wszyscy się "zabijają" u?miech o kawałek, mimo, że ciasto jest dość słodkie. W tym roku też gosci na stole - polecam!



Przepisów
Od
Dodano 2013-01-24 19:49

3 bit

Ciasto robię tak samo, poza tym śmietan fix. Ja do śmietany dodaję rozpuszczoną żelatynę. Wtedy jest bardziej sztywna i nie rozpływa się na cieście.



Przepisów
Od
Dodano 2013-02-12 10:03

Tytul

Jaka procentowa musi być śmietana ?



Przepisów
Od
Dodano 2013-02-12 14:56

3 bit

najlepiej 30%


kulinarne przepisy Dodaj komentarz




Ewa wachowicz wkłada w program Ewa Gotuje wiele serca, potrawy są niezwykle apetyczne, pięknie udekorowane i podane na wspaniale nakrytym stole.
Program można obejrzeć w telewizji Polsat oraz Polsat2.

Odcinki Ewa gotuje w TV:
Premiera wiosenna do 2 marca 2013 r.

Nowe odcinki Polsat sobota o godz. 10.10
Starsze odcinki na Polsat2:
- godz. 19.30 sobota
- godz. 15.00 niedziela
- godz. 19.30 niedziela
- godz. 05.00 wtorek

Nasza witryna - nieoficjalny Fanclub programu "Ewa gotuje" przytacza najlepsze - z niezwykłych przepisów Ewy Wachowicz oraz przepisy internautów.

Komentarze


mądra sowa
Uwaga!!!Podstawa przy robieniu cist drożdżowych,musi być ciepło i w tedy ciasto będzie pulchne.Pozdrawiam i życzę udanyc...
| 2015-02-12 17:24 |

faworki
ten przepis jest super...
| 2015-02-12 9:32 |

Matematyka
Słuszna uwaga, poprawiona niescisłość. Tylko teraz pytanie czy równoległobok dotrze do wyobraźni tak jak romb....
| 2015-02-11 10:05 |

Faworki
Przepis fajny, tylko mała uwaga: romb ma boki o takiej samej długości. Ten "drugi" romb to równoległobok.
| 2015-02-10 17:26 |

Tytul
ciasto na pewno bardzo dobra aje ja postanowilam coś zmienic ugotowany kisiel połaczyłam z 20 dkg masła utartego na...
| 2015-01-29 3:35 |

Tytul
sprawdzilam przepis ,polecam ...
| 2015-01-25 13:53 |

rokalik
jako piekarzowi to nawet mi się udały polecam i pozdrawiam tomczysko ...
| 2015-01-18 18:24 |

Tytul
Spróbuj ale na swoją odpowiedzialność. W przepisie jest śmietana i tego proszę się trzymać :)...
| 2015-01-15 9:30 |
drupal hit counter