Strona wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na komputerze Użytkownika. Więcej szczegółów w Polityce prywatności
Nieoficjalna strona z Przepisami kulinarnymi programu Ewa Gotuje.
Oficjalna strona www.ewawachowicz.pl
448 sprawdzonych przepisów.


przepisy na domowe wypieki
Ciasta
    przepisy na domowe sałatki
sałatki
 




Strona główna >> Dania główne >> Przepisy internautów

Czas 55 minut Porcji 12 Trudność łatwe Koszt: do 25 zł Strona zoptymalizowana do drukowania przepisu kulinarnego

Składniki:

7 paczek herbatników "szkolnych"
gotowa masa kajmakowa (polecam Bakalland)

masa budyniowa:
2 szklanki mleka
szklanka cukru
1 cukier waniliowy
5 łyżek mąki
3 łyżki mąki ziemniaczanej

kostka masła

0,5 litra śmietany kremówki
śmietan fixy
2 łyżki cukru pudru

mleczna czekolada do posypania wierzchu

Sposób wykonania:

Wspaniałe ciasto którego nie może zabraknąć na żadne święta - 3 bit bez pieczenia.
Blaszkę prostokątną a raczej jej spód wykładamy herbatnikami, te smarujemy masą kajmakową, przykrywamy drugą warstwą herbatników.
W przypadku braku gotowej masy kajmakowej można:
- gotować około dwóch godziny pod przykryciem zapuszkowanego mleka słodzonego skondensowanego
- lub roztopić cukierki krówki, które trzeba rozpuścić ze śmietanką 30% aby masa nie była za gęsta.


Masa budyniowa: szklankę mleka gotujemy z cukrem i cukrem waniliowym, w drugiej szklance mleka mieszamy mąkę ziemniaczaną i pszenną, gdy mleko zawrze wlewamy nasze rozmieszane mąki i mieszamy budyń, chwilę gotujemy a gdy zgęstnieje studzimy.
masło ucieramy mikserem na puch, dodajemy po łyżce przestudzonego budyniu wciąż ucierając aż budyń się wyczerpie.
Masę kładziemy na herbatniki i przykrywamy kolejną warstwą herbatników.

Schłodzoną śmietanę ubijamy, pod koniec dodajemy cukier puder i śmietan fix. Ubitą wykładamy na herbatniki. Wierzch ciasta posypujemy startą czekoladą najlepiej gorzką gdyż ciasto jest dość słodkie. Ciasto najlepiej smakuje na drugi dzień od zrobienia u?miech
  • Currently 5.00/5

5.0/5 (1 głos ) Zaloguj się by zagłosować

Poleć przepis znajomemu Poleć przepis znajomemu
pycha | | kulinarne przepisy [4]




Przepisów
Od
Dodano 2012-12-22 19:52

Tytul

Robię identycznie, tylko z gotowym budyniem - wszyscy się "zabijają" u?miech o kawałek, mimo, że ciasto jest dość słodkie. W tym roku też gosci na stole - polecam!



Przepisów
Od
Dodano 2013-01-24 19:49

3 bit

Ciasto robię tak samo, poza tym śmietan fix. Ja do śmietany dodaję rozpuszczoną żelatynę. Wtedy jest bardziej sztywna i nie rozpływa się na cieście.



Przepisów
Od
Dodano 2013-02-12 10:03

Tytul

Jaka procentowa musi być śmietana ?



Przepisów
Od
Dodano 2013-02-12 14:56

3 bit

najlepiej 30%


kulinarne przepisy Dodaj komentarz




Ewa wachowicz wkłada w program Ewa Gotuje wiele serca, potrawy są niezwykle apetyczne, pięknie udekorowane i podane na wspaniale nakrytym stole.
Program można obejrzeć w telewizji Polsat, Polsat2, ATM ROZRYWKA.

Odcinki Ewa gotuje w TV:

Nowe odcinki Polsat sobota o godz. 10.10
Starsze odcinki na Polsat2:
- sobota godz. 13:00 ATM Rozrywka
- sobota godz. 19:30 Polsat2

- niedziela godz. 13:00 ATM Rozrywka
- niedziela godz. 19:30 Polsat2

- poniedziałek 13:20 i 13:50 ATM Rozrywka
- wt.- pt. 13:30 i 14:00 ATM Rozrywka

Nasza witryna - nieoficjalny Fanclub programu "Ewa gotuje" przytacza najlepsze - z niezwykłych przepisów Ewy Wachowicz oraz przepisy internautów.

Komentarze


Tytul
Wyśmienicie wygląda :)...
| 2017-10-16 18:40 |

Tytul
Tak można użyć cukinii do sałatki na zimę....
| 2017-07-26 7:50 |

Tytul
Czy zamiast ogórków można uzyc cukinii?...
| 2017-07-25 11:48 |

Tytul
Przepyszny chłodnik. Pozdrawiam Jola ...
| 2017-07-17 18:06 |

Keks
Może masz rację z tym obsypaniem bakalii mąką. U mnie tak jak na zdjęciu bakalie opadają na dno ciasta. Następnym razem ...
| 2017-04-02 19:43 |

cwibak
Zanim dodamy bakalie do ciasta, oprószmy je mąką, wówczas nie opadną na spód podczas pieczenia...
| 2017-04-01 17:36 |

Murzynek a nie ambasador
To jest typowy murzynek drogie panie. ...
| 2017-04-01 17:17 |

olej
Najlepszy jest olej kokosowy, bo nie utlenia się w wysokiej temp. i przez to nie jest szkodliwy...
| 2017-04-01 17:16 |
drupal hit counter