Strona wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na komputerze Użytkownika. Więcej szczegółów w Polityce prywatności
Nieoficjalna strona z Przepisami kulinarnymi programu Ewa Gotuje.
Oficjalna strona www.ewawachowicz.pl
415 sprawdzonych przepisów.






Strona główna >> Dania główne >> Przepisy internautów

Czas 55 minut Porcji 12 Trudność łatwe Koszt: do 25 zł Strona zoptymalizowana do drukowania przepisu kulinarnego

Składniki:

7 paczek herbatników "szkolnych"
gotowa masa kajmakowa (polecam Bakalland)

masa budyniowa:
2 szklanki mleka
szklanka cukru
1 cukier waniliowy
5 łyżek mąki
3 łyżki mąki ziemniaczanej

kostka masła

0,5 litra śmietany kremówki
śmietan fixy
2 łyżki cukru pudru

mleczna czekolada do posypania wierzchu

Sposób wykonania:

Wspaniałe ciasto którego nie może zabraknąć na żadne święta - 3 bit bez pieczenia.
Blaszkę prostokątną a raczej jej spód wykładamy herbatnikami, te smarujemy masą kajmakową, przykrywamy drugą warstwą herbatników.
W przypadku braku gotowej masy kajmakowej można:
- gotować około dwóch godziny pod przykryciem zapuszkowanego mleka słodzonego skondensowanego
- lub roztopić cukierki krówki, które trzeba rozpuścić ze śmietanką 30% aby masa nie była za gęsta.


Masa budyniowa: szklankę mleka gotujemy z cukrem i cukrem waniliowym, w drugiej szklance mleka mieszamy mąkę ziemniaczaną i pszenną, gdy mleko zawrze wlewamy nasze rozmieszane mąki i mieszamy budyń, chwilę gotujemy a gdy zgęstnieje studzimy.
masło ucieramy mikserem na puch, dodajemy po łyżce przestudzonego budyniu wciąż ucierając aż budyń się wyczerpie.
Masę kładziemy na herbatniki i przykrywamy kolejną warstwą herbatników.

Schłodzoną śmietanę ubijamy, pod koniec dodajemy cukier puder i śmietan fix. Ubitą wykładamy na herbatniki. Wierzch ciasta posypujemy startą czekoladą najlepiej gorzką gdyż ciasto jest dość słodkie. Ciasto najlepiej smakuje na drugi dzień od zrobienia u?miech
  • Currently 5.00/5

5.0/5 (1 głos ) Zaloguj się by zagłosować

Poleć przepis znajomemu Poleć przepis znajomemu
pycha | | kulinarne przepisy [4]




Przepisów
Od
Dodano 2012-12-22 19:52

Tytul

Robię identycznie, tylko z gotowym budyniem - wszyscy się "zabijają" u?miech o kawałek, mimo, że ciasto jest dość słodkie. W tym roku też gosci na stole - polecam!



Przepisów
Od
Dodano 2013-01-24 19:49

3 bit

Ciasto robię tak samo, poza tym śmietan fix. Ja do śmietany dodaję rozpuszczoną żelatynę. Wtedy jest bardziej sztywna i nie rozpływa się na cieście.



Przepisów
Od
Dodano 2013-02-12 10:03

Tytul

Jaka procentowa musi być śmietana ?



Przepisów
Od
Dodano 2013-02-12 14:56

3 bit

najlepiej 30%


kulinarne przepisy Dodaj komentarz






Ewa wachowicz wkłada w program Ewa Gotuje wiele serca, potrawy są niezwykle apetyczne, pięknie udekorowane i podane na wspaniale nakrytym stole.
Program można obejrzeć w telewizji Polsat oraz Polsat2.

Odcinki Ewa gotuje w TV:
Premiera wiosenna do 2 marca 2013 r.

Nowe odcinki Polsat sobota o godz. 10.10
Starsze odcinki na Polsat2:
- godz. 19.30 sobota
- godz. 15.00 niedziela
- godz. 19.30 niedziela
- godz. 05.00 wtorek

Nasza witryna - nieoficjalny Fanclub programu "Ewa gotuje" przytacza najlepsze - z niezwykłych przepisów Ewy Wachowicz oraz przepisy internautów.

Komentarze


Tytul
Pączki rewelacja.Pozdrawiam...
| 2016-02-03 19:39 |

Pozdrowienia z podziękowan
Pani Ewuniu droga, serdeczne życzenia w Nowym Roku 2016 oby była Pani z nami jeszcze długo i przekazywała nam te dobre ...
| 2016-01-23 15:52 |

Tytul
Oczywiście, że składniki na rozczyn mieszamy ze sobą....
| 2016-01-20 11:27 |

Tytul
składniki na rozczyn wymieszać ze sobą?...
| 2016-01-19 21:54 |

Extra ale...
Witam. Ciasto to piękne tylko na święta z powodu czasochłonności. Jest rewelacyjne aczkolwiek robię je troszkę inaczej. ...
| 2015-12-24 9:15 |

wigilijne zupy
Wspaniała zupa, też ją co roku przygotowuję, a dla męża barszcz czerwony. Tak się pogodziliśmy....
| 2015-12-15 19:59 |

Ciasteczka
Piecze się je aż się zarumienią. Przeważnie takie ciasteczka piecze się w tempteraturze 200 st około 15 minut ale trzeba...
| 2015-11-28 14:00 |

Tytul
duzo bledow w tekscie ale ciasto ok...
| 2015-11-22 16:21 |
drupal hit counter